V Temelíně byl ve středu ráno v 06:19 nastartován jaderný reaktor

Ve středu ráno byl nastartován reaktor prvního bloku jihočeské jaderné elektrárny Temelín. Znamená to, že se rozběhla řízená štěpná reakce. Další podrobnosti má Kateřina Brezovská:

V primárním okruhu prvního bloku Jaderné elektrárny Temelín bylo ve středu ráno dosaženo stavu předepsaného pro zahájení první řízené štěpné řetězové reakce. Přesně v 06 hodin 19 minut bylo dosaženo prvního kritického stavu a byl nastartován reaktor. Při řetězové reakci se působením neutronů štěpí atomová jádra uranu. V reaktoru prvního bloku je uloženo 163 souborů palivových článků o celkové váze 92 tun. Podle předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dany Drábové byl reaktor spuštěn bez problémů.

Další průběh prací popisuje mluvčí jaderné elektrárny Temelín Milan Nebesář.

Radost, uspokojení a uvolnění prožívali při spuštění reaktoru Jaderné elektrárny Temelín nejen zaměstnanci elektrárny v čele s jejím ředitelem Františkem Hezoučkým, inspektoři Státního úřadu pro jadernou bezpečnost ale i ministr průmyslu a obchodu Miroslav Grégr. Ten zahájení první řízené štěpné řetězové reakce sledoval přímo v blokové dozorně prvního bloku JETE.

Nejpozději v prosinci by měl Temelín dodat první elektřinu do rozvodné sítě. Do fáze zkušebního provozu při plném výkonu se první reaktor elektrárny podle předpokladů dostane na jaře roku 2001.

Jaké jsou reakce rakouské strany?

Rakousko v souvislosti s uvedením Temelína do provozu zesiluje svou kritiku. Rakouský spolkový kancléř Wolfgang Schüssel během úterní návštěvy Bratislavy uvedl, že ke spuštění Temelína nemělo nikdy dojít. Dal také najevo, že vinu za nynější vyhrocení česko-rakouských vztahů nese neochota české vlády jednat s rakouským partnerem o Temelíně. "Vláda v Praze posledních osm měsíců blokovala dialog s Rakouskem. Nemusíte s námi souhlasit v názoru na jadernou energetiku, ale nikdy byste neměli zablokovat dialog a odmítnout hovořit se sousedy," dodal šéf rakouské vlády na adresu Prahy. "Největší starosti budí dojem, že my něco blokujeme, ale je tomu právě naopak," prohlásil kancléř v narážce na rakouskou hrozbu, že zablokuje projednávání kapitoly "energetika" v rozhovorech ČR o vstupu do Evropské unie. Vídeň v úterý opět ústy svého ministra životního prostředí Wilhelma Molterera požádala EU o podporu v boji proti spuštění Temelína. Podle diplomatického zdroje ho ministři vyslechli, nikdo však na jeho slova nereagoval. Český ministr zahraničí Jan Kavan uvedl, že EU už několikrát jasně dala najevo, že Temelín nemá nic společného se vstupem České republiky do Evropské unie.

Přesto je ministr Kavan dál připravený se svojí rakouskou kolegyní o Temelínu diskutovat. Příležitost bude mít 24. října, na kdy plánuje cestu do Vídně.