V Uherském Hradišti byly zahájeny Dny evropského dědictví 2007

dny_evropskeho_dedictvi3.jpg

Kostely, kláštery, zámky, ale i venkovská stavení, úzkokolejky nebo jeskyně - to vše se tento víkend otevírá pro veřejnost v rámci Dnů evropského dědictví. Vedle stovek památek, které jsou běžně přístupné, budou moci lidé až do 16. září navštívit i mnoho objektů, kam se jindy po celý rok nedostanou. Letošní ročník akce, která v Evropě probíhá už od roku 1991, má motto "Památky, řemesla a lidová kultura". Jedním z center lidového umění je Uherské Hradiště na Slovácku, a tam právě tento pátek proběhlo Národní zahájení Dnů evropského dědictví. Starosty Uherského Hradiště Libora Karáska se Milena Štráfeldová zeptala, co všechno pro návštěvníky připravili:

Uherské Hradiště
"Připravili jsme bohatý třídenní program. Kromě Národního zahájení Dnů evropského dědictví u nás bude probíhat také pátý ročník Slováckých slavností vína a Den otevřených památek. Obě tyto akce jsou součástí 750. výročí založení našeho města a jeho oslav. Těch akcí proběhne celkem sto padesát a všechno skončí v neděli odpoledne."

A já se hned zeptám na jednu z akcí, která proběhne v pátek, a to je zahájení výstavy Nositelé tradic lidových řemesel. Kdo jsou ti nositelé?

"To je ocenění, které uděluje ministerstvo kultury, a je to ocenění lidí z nejrůznějších oborů, kteří se zasloužili o zachovávání lidových řemesel. Musí to být řemesla, která mají uměleckou úroveň, a jednou ze základních podmínek je, aby si ten nositel vychovával také své nástupce."

Už jste se zmínil o tom, že proběhnou Slovácké slavnosti vína. Jak vlastně taková slavnost probíhá?

"Zahájení této akce bude v pátek večer. Hlavním tahákem bude průvod, který bude mít svou folklorní a také historickou část. Ve folklorní části se v loňském roce účastnilo 1352 krojovaných a letos jich bude určitě víc. Bude tam celkem sedm mikroregionů z regionu Slovácko a celkem se zúčastní 55 měst a obcí. Druhá část průvodu bude historická a tam ten průvod bude znázorňovat jednotlivé milníky dějin našeho města."

Předpokládám, že během Slavností vína se bude víno nabízet. Jaké je to letošní?

"Já bych možná zmínil, že od letošního roku zavádíme novou tradici, na náměstí se bude připíjet loňskými šampióny z výstavy. Určitě bude bohatá nabídka burčáku, protože ten byl letos dřív. A mohu prozradit, že šampióny letošní výstavy vín se stává Moravský muškát také Cabernet Moravia."

A teď k památkám. Jaké památky budou během tohoto víkendu nebo celého týdne otevřeny? Vím, že se často otevírají i památky, které během roku nemůže veřejnost navštívit.

"Ano, je to tak. Těch památek v našem městě bude otevřeno několik desítek. Z těch, které nejsou běžně přístupné a které určitě doporučuji navštívit, je to bývalý refektář ve františkánském klášteře. Velmi mne mrzí, že na rozdíl od roku 2005 nebudou návštěvníci moci přijít do budovy bývalé věznice, pouze do budovy bývalého krajského soudu, kde je dneska umělecko průmyslová škola."

Jakou účast očekáváte?

"Těžko se to odhaduje, loni to bylo pětadvacet tisíc návštěvníků a letos návštěvnický rekord určitě padne. Já bych to odhadoval někde mezi pětatřiceti a čtyřiceti tisíci návštěvníků."

Seznam všem památek, zpřístupněných během Dnů evropského dědictví, je na internetové adrese www.ehd.cz.