V Ústí nad Labem skončil Rok trpaslíka

Letošní rok patřil v severočeském Ústí nad Labem zahradním trpaslíkům. Mužíček s čepičkou, který ještě i dnes leckde na zahradě vykukuje zpod kapradí, totiž slavil kulaté výročí. Ve zdejším muzeu proto trpaslíkům a jejich ústeckému výrobci Ferdinandu Mareschovi uspořádali unikátní výstavu. S jejím spoluautorem Václavem Houfkem hovořila Milena Štráfeldová:

"Na tu myšlenku nás přivedla vlastně tradice, sto padesát let od narození pana Ferdinanda Maresche, který svou firmu na přelomu 19. a 20. století dovedl k její největší slávě. Zahradní trpaslíky exportovala nejenom do českých zemí a tehdejšího Rakouska - Uherska, ale i do Německa, Francie, Spojených států amerických, Jižní Afriky a podobně."

Do kdy se trpaslíci v Ústí vyráběli?

"V Ústí nad Labem se ti klasičtí, keramičtí trpaslíci vyráběli do druhé světové války."

A neuvažuje se o obnově výroby trpaslíků v Ústí?

"Tovární výroba trpaslíků v Ústí už samozřejmě neprobíhá, ale Ústí je s tou současnou výrobou spojeno. Jsou to především Spolek pro chemickou a hutní výrobu a Reichold CZ, které dnes dodávají pryskyřice výrobcům trpaslíků a zahradních figur nejnom u nás, ale i v Polsku, v Německu a na dalších místech."

Jací trpaslíci se Vám na výstavě sešli?

"Sešla se tu celá řada zajímavých figur. Z těch historických se nám podařilo získat i několik Mareschových původních trpaslíků. V muzejních sbírkách v podstatě tito trpaslíci vůbec nejsou zastoupeni, takže sehnat je na výstavu je věc nesmírně složitá a v musíte se obracet na soukromé sběratele. Není to tak jednoduché jako sehnat nějakou gotickou plastiku nebo barokní obraz."

A jak majitelé zahradních trpaslíků reagovali?

"Všichni byli velice ochotní, a kdybychom měli lepší prostory, tak jsme mohli výstavu udělat ještě větší. Faktem ale je, že výstava, nebo ty dvě výstavy, které jsme u nás v muzeu dělali, byly velice hojně navštíveny. Měli jsme přemíru exponátů, ani jsme je nakonec nedokázali všechny uplatnit."

Jaké byly ty doprovodné akce?

"Bylo tu několik přednášek a turistický pochod po stezkách trpaslíků v okolí Ústí nad Labem."

V centru Ústí byl také vystaven obří trpaslík. Jak ho Ústečané přijali?

"To se nám podařilo 18. června při Národní slavnosti za rehabilitaci zahradních trpaslíků. Jenom na odhalení bylo víc než tisíc lidí. Ten zájem a sympatie vyjádřené návštěvníky města byly velice vřelé a docela nefalšované."

A máte nějaké podobné plány do příštího roku?

"Pokud jde o trpaslíky, tak budeme spolupracovat s kolegy v muzeích v Jílovém a v Roztokách u Prahy, kde se budou konat obdobné výstavní akce. Bude vydán sborník z konference na téma Trpaslík v evropské kultuře, která proběhla také v letošním roce, a začátkem ledna budeme mít dokončen dokumentární film o Roku trpaslíka. A pokud jde o další akce, rádi bychom se v příštím roce věnovali dějinám českého nudismu na výstavě Plavky dolů."