Mýdlo s jelenem i trpaslíci vznikli v Ústí nad Labem

Výletní zámeček Větruše, foto: Zdeňka Kuchyňová

Ústí nad Labem zahajuje letošní turistickou sezónu. Návštěvníky čeká řada novinek. V létě se po rekonstrukci otevře nové muzeum a chystá se výstava slavných lokálních značek. Víte, že v Ústí vzniklo třeba známé mýdlo s jelenem nebo trpaslíci? Podíváme se i do historie, třeba na to, proč Ústí při svém rozvoji předstihlo Litoměřice.

Výletní zámeček Větruše
Zámky, muzea i zoologická zahrada chystají na zahájení turistické sezóny zajímavý program i ceny. Hrad Střekov bude losovat výherce bohaté večeře, Pivovar Velké Březno zve na zabijačkové hody pivaře Cibicha. Skanzen v Zubrnicích chystá velikonoční oslavy. Novinkou je v Ústí nad Labem od loňského prosince lanovka, která jezdí přímo z obchodního domu v centru města k výletnímu zámečku Větruše. A když jsem byla v Ústí, musela jsem se taky svézt.



Větruše
"Už jste po jízdě? Doufám, že se vám líbila,"

zeptal se mě Václav Müller z dopravního podniku.

"Byla velice rychlá, protože při nejvyšší rychlosti, jakou jsme teď jeli, tak to trvá jen minutu a půl. Jsme nová lanová dráha, otevřeli jsme 7. prosince 2010 a je to dvoulanová dráha. Je v Česku druhá. První obdobného typu je na Ještěd, ale ta je mnohem starší než my."

Lanovka se pyšní rekordem. Je to nejdelší dráha v Česku, která nemá žádné podpěrné sloupy a je dlouhá 330 metrů. Po čtyřech měsících provozu se na ní svezlo kolem 75 tisíc lidí.



Nová lanová dráha na Větruši
Z Větruše je krásný rozhled na celé město. Dřív byl výletní zámeček jeho součástí, ale pak přišly masivní spojenecké nálety a domy vzaly za své. Poškodil se i nedaleký kostel, který se díky svému náklonu zařadil mezi ústecké zajímavosti. Věž je totiž posunutá dva metry od své osy, uvedl Gustav Krov, ředitel nově zrekonstruovaného muzea.

"Část centra kolem kostela celá lehla. Byla to samostatná čtvrť, kde to žilo. Tam bylo kino, velký přístav, ale to vše lehlo při náletech. Šlo to těsně vedle kostela. Ten se nahnul, odchylka je 2 metry. Čekalo se, že to spadne, ale nespadlo. Jeden z našich historiků napsal knihu, která se jmenuje Ústecká nej.. a jedno z nej je naklonění věže. Skutečně jsme si zjistili, že to je pátá nejnakloněnější věž."

Kostel Nanebevzetí Panny Marie
Ústí nad Labem bylo dřív malé městečko. Žilo tu zhruba 2 tisíce lidí. V místě, kde stojí muzeum byly ještě v polovině 19. století louky, pole, mokřiny a rybník. Rozkvět města přišel od poloviny 19. století. Pro srovnání - tehdejší krajské město Litoměřice mělo v té době třikrát víc obyvatel než Ústí nad Labem.

"Celý středověk byly Litoměřice hlavní, až do konce 19. století. V okolí Ústí byla naleziště uhlí, začal tady chemický průmysl, je tu řeka, ale hlavně lidi z Litoměřic odmítli v rozhodném okamžiku nechat si postavit železnici za svými domy. Od té doby Litoměřice šly dolu a Ústí nad Labem nahoru."

Jak uvedl ředitel muzea Gustav Krov, Ústí se mohutně rozvíjelo, ale nemělo radnici. A tak byla postavena budova, kde dnes sídlí muzeum. Naposled byla opravována na přelomu let 1945-46, protože ji zasáhlo bombardování a od té doby se do ní nic neinvestovalo. Teď tu za přispění dotace z Evropské unie ve výši 337 milionů vzniká muzeum, které oživí centrum města. Oficiální otevření je naplánováno na 30. června. Do té doby musí být vše hotovo včetně expozic a výstav. My jsme se byli uvnitř podívat v době příprav. Je tu nádherná aula přes dvě patra, s kapacitou kolem 150 míst. Zdobí ji zajímavé malby.

František Josef I.
"Jsou to symboly řemesel, které by měly symbolizovat Ústí nad Labem - obchod, plavba, pěstování ovoce a tak dál. Ústí fungovalo jako obrovské překladiště. Byl to největší přístav Rakouska-Uherska po Terstu. "

Ostatně po řece přijel do Ústí nad Labem v roce 1901 i císař František Josef I. V krásném sále se můžete i vdát či oženit. I když není zatím v provozu, už má rezervováno několik termínů. Ředitel muzea Gustav Krov nechce, aby tu bylo klasické muzeum typu bělásek stříbrohlavý stokrát jinak. Chce, aby sem lidé měli důvod chodit každý týden. Muzeum je bezbariérové, vzniká tu malá kavárna a plánuje se i využití atria, kam hluk města téměř nedoléhá. V muzeu má vzniknout například výstava o antice nebo o slavných ústeckých značkách. Víte, že z Ústí pochází známé mýdlo Elida, Stará Myslivecká, lak na vlasy Lybar nebo voda po holení Pitralon?

"Ano, odsud pocházejí nejrůznější značky výrobků, které dnes považujeme za celonárodní. Mýdlo s jelenem, gramofonové desky, to je vše Ústí ale třeba i trpaslíci. V Ústí nad Labem byla Mareschova továrna na trpaslíky. Byla to jediná továrna, která průmyslovým způsobem vyráběla trpaslíky. Zkuste jít do nějakého antikvariátu tohoto typu a zkuste nějakého koupit. Budete koukat, kolik takový trpaslík stojí. To je investice. My jsme měli v roce 2004 akci - Rok trpaslíka, dokonce byl vytvořený umělý trpaslík, asi 4 metry veliký, ten je dneska v zoo."

Jeden z trpaslíků se dostal dokonce na přebal desky člena Beatles - George Harrisona.

Muzeum v Ústí nad Labem chce pobavit i poučit. Plánuje také zásadní expozici o dějinách českých Němců od středověku do odsunu. Spolupracuje na něm s obecně prospěšnou společností Collegium Bohemicum, která má přístup k různým německým nadacím. Expozice bude unikátní svým rozsahem na 1500 metrech čtverečních. Ukáže česko-německé vztahy v nejrůznějších polohách - střetávání na půdě kulturní, hospodářské, umělecké a to z pohledu obou stran.

Labské mosty
"Taková výstava v Evropě neexistuje. Měla vzniknout v Mnichově, ale v rámci Sudetoněmeckého landsmanšaftu se různé proudy mezi sebou nepohodly. Vypadá to tedy, že tato výstava bude jediná na tohle téma široko daleko. Očekáváme silný zájem z německé strany. Už teď se konají různé česko-německé workshopy. My i to Collegium Bohemicum jsme dělali vládní projekt, který zkoumal německé antifašisty před válkou, za války, po válce a s jedním z těch produktů, s takovou mobilní výstavou jsme objížděli Německo a Rakousko. Byl obrovský zájem. My jsme měli itinerář plný na pět let dopředu."

Jak uvedl ředitel muzea Gustav Krov, muzeum bude zřejmě z velké části navštěvováno také klientelou z Německa, hlavně ze Saska a z Bavorska. Nebylo možné stihnout otevření výstavy k 30. červnu, kdy se bude otevírat muzeum. A tak se návštěvníkům představí zhruba za rok - v létě 2012.

Fotografie z Ústí nad Labem: Autorka

10
50.661026600000
14.032996800000
default
50.661026600000
14.032996800000