Václav Havel navštívil Broumovsko

Václav Havel v Broumově

Broumovsko, které patří k nejméně rozvinutým regionům České republiky, navštívil v úterý prezident Václav Havel. Seznamoval se tu s různými projekty občanských iniciativ na jeho oživení, ochranu přírody a záchranu kulturního dědictví. Více informací má Milena Štráfeldová.

Program Oživení Broumovska se proto zaměřuje hlavně na péči o přírodní a kulturní hodnoty, obnovu občanské a duchovní pospolitosti a podporu místní kultury a vzdělanosti. Zapojují se do něj především občanské iniciativy, ale i církve, školy, zástupci státní i veřejné správy a množství dobrovolníků. Tuzemské iniciativy na programu Oživení Broumovska spolupracují i s bývalými sudetskými Němci. K tomuto spojení prezident Václav Havel řekl:

"Já se domnívám, že to je velice dobrá a správná cesta, ta občanská kooperace s takzvanými sudetskými Němci, a že oni skutečně mají co říct, mají čím přispět k reflexi společných kořenů historie. Tam, kde není povědomí o kontinuitě, o minulosti, tam není ani pořádné reflexe vlastní identity."

Během své cesty prezident navštívil i benediktinský Broumovský klášter, který od svého založení ve 13. století měl velký podíl na utváření regionu. V Křinicích se seznámil s hlavní součástí programu oživení Broumovska, obnovou tzv. Křinické cesty. I na tomto projektu spolupracují Češi s bývalými německými usedlíky. K častým obavám z jejich vzájemného soužití se vyjádřil starosta Křinic Martin Šleis:

"Nemám rád zasedání vlád a parlamentů o tom, jestli tady budou žít Němci nebo Češi. Tady budou žít lidi! A když se ti lidi dají dohromady, ti, co tu byli, a ti, co tu jsou dneska, tak je věc vyřešená. Je to laciné, nebude to stát miliony a dohadování šedesát let po válce, jestli tu byl ten nebo ten. Bude to za chvíli jedno v celém světě, v celé Evropě, nech to tak je."

Podstatnou součástí programu oživení Broumovska je důraz na ekologii a koncept trvale udržitelného života. Jednou z podmínek jeho realizace je existence Chráněné krajinné oblasti Broumovsko. Její zástupce a současně předseda občanského sdružení Tuž se, Broumovsko ekolog Jan Piňos zdůraznil nutnost podpory ekologických občanských aktivit ze strany politiků:

Broumov,  foto: Google Maps

"Proto, aby se mohly dít takové pozitivní projekty, jako Oživení Broumovska, tak nutně potřebujeme zázemí legislativní a politické. A to je myslím asi přesně to téma, které může pan prezident chránit. Jsme povzbuzeni tím, že se sem přijel, je to pro nás velká lidská satisfakce..."

... uvedl Jan Piňos k návštěvě Václava Havla na Broumovsku. V jejím průběhu se hodně diskutovalo i o možnostech spolupráce občanských iniciativ s německými krajanskými spolky. Snaží se přitom zainteresovat mladé lidi na obou stranách hranice, hledat nové kontakty mezi sudetskými Němci a poválečnými českými obyvateli Broumovska. Na Broumovsku tak již nyní působí řada mladých německých dobrovolníků.

Pokud vás zajímají bližší informace o Broumovsku, klikněte zde.