Václav Havel navštívil Švýcarsko

Vaclav Havel

Ve čtvrtek a v pátek byl Václav Havel na dvoudenní oficiální návštěvě ve Švýcarsku. Pro Švýcary je každá státní návštěva malým svátkem. Každým rokem sem přijedou nanejvýš dva představitelé států na oficiální návštěvu. Uvítací ceremoniál proto dokonce živě vysílala zdejší televize. Další informace připravil Vilém Faltýnek.

Během prvního dne cesty Havel jednal zejména se svým švýcarským protějškem, prezidentem Moritzem Leuenbergem, který Václava Havla po celou dobu návštěvy osobně provázel. Tématem jejich rozhovorů byl především vstup obou zemí do evropské unie. Zatímco pro ČR je vstup do evropské patnáctky jednou z hlavních priorit, Švýcaři v březnovém referendu vyjednávání s unií oddálili. Havel zavítal také do parlamentu. Ve svém projevu mluvil hlavně o spolupráci v rámci Evropy. Druhý den návštěvy se pak Havel v Lucernu setkal se zástupci tamního kantonu, města a univerzity. Vyjádřil respekt ke stabilní občanské společnosti Švýcarska.

"Jsem hluboce přesvědčen, že členitá, pestře strukturovaná občanská společnost, jejíž neodmyslitelnou součástí je i silná samospráva a regionální veřejná správa, je nejbezpečnější zárukou politické stability ve státě."

V pátek Václav Havel zavítal také na švýcarskou louku Rütli, kde podle legendy před staletími vznikl základ dnešní švýcarské konfederace. Při této příležitosti Havel uvedl:

"Jako při celé této návštěvě Švýcarska, tak i na tomto místě si připomínáme myšlenku federalismu. A možná to byla náhoda, možná to nebyla náhoda, že v nedaleké vsi Hertenstein kdysi v roce 46 byla první konference o idei evropské, celoevropské federace."

Prezident Havel se také setkal s krajany žijícími ve Švýcarsku. Čeští krajané by podle něj měli mít právo volit, a to i přesto, že nežijí v České republice. Na improvizované tiskové konferenci na lodi při projížďce po Vierwaldstatterském jezeře řekl:

"Já se domnívám, že by měli to volební právo mít. A oni ho do jisté míry už mají. Zda se to tím či oním způsobem ještě dá rozšířit, toť otázka, ale principiálně si myslím, že na to mají krajané právo, vždyť té zemi nesmírně pomáhají po celém světě."

V silném větru, který znemožnil další záznam, prezident dodal, že v českém parlamentu se v současné době diskutuje o novém volebním zákonu. "Nevíme, co tam poslanci nebo senátoři mohou ještě navrhnout. Uvidím, v jaké podobě bude zákon přijat," uvedl Havel, který se domnívá, že volební účast krajanů nesouvisí s ústavností, ale "spíše je to věc politického názoru, a ten mohu vyjádřit jako každý jiný," podotkl.