Václav Klaus sklidil za svůj projev v Evropském parlamentu pochvaly i kritiku

Václav Klaus, foto: ČTK

Potlesk i bučení poslanců se ozývalo ve čtvrtek v bruselském sídle Evropského parlamentu, když tam se svým projevem vystoupil český prezident Václav Klaus. Ani tentokrát se netajil svou kritikou Evropské unie. Nelíbí se mu hlavně posilování jejích kompetencí na úkor národních států.

Václav Klaus,  foto: ČTK
"Rozhodování na úrovni Bruselu je jistě více, než by bylo optimální. Určitě je ho tam více, než lidé žijící v jednotlivých evropských zemích požadují."

Prezident soudí, že dnešní systém rozhodování v unii není založen na parlamentní demokracii:

"Zde je prosazována alternativa jen jedna a kdo uvažuje o alternativě jiné, je považován za odpůrce evropské integrace."

Někteří poslanci na protest proti jeho názorům odešli ze sálu. Podle europoslance za ODS Jana Zahradila tak dokázali, že nejsou schopni vyslyšet jiné názory.

"To, že to mnozí neskousli, že na to nejsou připraveni a že se skutečně chovají jako majitelé jediné pravdy - pan prezident řekl majitelé klíčů - to je bohužel smutná realita Evropského parlamentu."

Václav Klaus,  foto: ČTK
Podle předsedy české vlády a Rady Evropy Mirka Topolánka jsou Klausovy názory obecně známé, a neměly by proto nikoho překvapit. Má právo říct svůj názor:

"Pro mne je podstatné, že existuje demokratická výměna názorů, a ta musí být zachována jak tady doma, tak na té úrovni evropské. Prezident Klaus na parlamentní úrovni má právo říkat své názory a každý, kdo mu toto právo vezme, a nemusím s tím souhlasit, se bude muset střetnout se mnou a se všemi demokraty v této zemi."

S vystoupením Václava Klause v Evropském parlamentu a jeho kritikou unie ale nesouhlasí opozice. Šéf ČSSD Jiří Paroubek sice řekl, že podobný projev museli všichni od prezidenta čekat. Podle místopředsedy ČSSD Zdeňka Škromacha by ale Česku mohla takováto vystoupení škodit.

"Vezmeme-li jeho výroky v minulosti, tak snaha porovnávat Evropskou unii s nedemokratickými režimy a seskupeními pokračuje. A myslím, že toto srovnávání svým způsobem navazuje na jeho vnímání světa."

Nad vystoupením Václava Klause v Evropském parlamentu se zamýšlejí i politologové. Jana Reschová soudí, že prezidentův projev nepřekvapil svým kritickým vyzněním, strukturou ani argumentací. Podle Vladimíry Dvořákové byl sice Klausův příspěvek kultivovaný, ovšem současně obsahoval zavádějící a velmi rozporuplné argumentace.