Vánoční rekordy. Oříšek s panty a petlicí by se líbil i Popelce

Oříšek s panty a petlicí

Do České databanky rekordů, které zpravuje pelhřimovská agentura Dobrý den, přibyly další vánoční rekordy. Třeba největší stromeček nebo oříšek s panty.

Vánoční stromeček u Mudrových z Křešína | Foto: Agentura Dobrý den

Největší vánoční stromeček v obýváku měří 561 centimetrů a stojí v obývacím pokoji Miroslava a Ladislavy Mudrových z Křešína. Vánoční stromeček se tyčí skrz částečně otevřený strop přes dvě patra rodinného domu.

Loni měli smrk ztepilý vysoký 561 cm, větve ve spodní části stromu měly rozpětí 348 cm. Pro pana Mudru strom z Brdských lesů přivezli jeho přátelé lesníci. Do České databanky rekordů byl zapsán letos v lednu.

Dům osvítilo přes 100 tisíc žárovek

Největší vánočně osvětlený dům | Foto:  Agentura Dobrý den

A víte, kde měli největší vánočně osvětlený dům? Petra Vondráková a Tomáš Hloušek z Libišan ozdobili svůj dům a jeho okolí 104 649 LED žárovičkami. Vánoční výzdoba je tvořena především LED světelnými řetězy o celkové svítící délce 4 129 metrů, na jejichž rozsvícení je potřeba 85 ovládacích modulů a 146 trafostanic zapojených do 357 zásuvek.

Více než 100 tisíc žároviček osvětluje dům a jeho okolí v Libišanech | Foto: Agentura Dobrý den

Součástí výzdoby byla osvětlená zoo s dřevěnými zvířátky, betlém, svítící minivesnička, anděl, kometa, nafukovací zvířata i sněhuláci z různých materiálů, dominantou dvorku je 8metrová silueta vánoční stromu ze žlutých světýlek. Majitelé svůj dům postupně zdobili od začátku září do 27. listopadu 2020, kdy byl poprvé rozsvícen.

Majitelé domu v Libišanech strávili jeho vánoční výzdobou téměř tři měsíce | Foto:  Agentura Dobrý den

Oříšek s pantem

V oříšku na petlici se skrývá vánoční překvapení | Foto: Agentura Dobrý den

Pozoruhodným vánočním rekordem jsou i ozdoby z ořechů s panty a zavíráním na petlici. Josef Liška, 76letý senior z obce Ovčáry u Kolína, zabývající se ve volném čase zhotovováním miniatur, vyrobil z lískového oříšku unikátní ozdobu.

V jedné polovině je umístěna malá zvonička (vyřezaná z bukového dřeva) s mosazným pohyblivým zvonkem. Ve druhé polovině oříšku je maketa knihy, která je vytvořena z lipového dřeva a její titulní stranu tvoří vyobrazení kostela v Ovčárech.

Oříšek má na výšku 28 mm a v nejširším místě 21,5 mm. Obě skořápky jsou osazeny vlastnoručně vyrobenými panty a z druhé strany miniaturní petlicí. Určitě by se líbil i pohádkové Popelce, která našla v oříšku šaty.

Vánoční oříšek zapsaný mezi rekordy České republiky | Foto:  Agentura Dobrý den
Autoři: Zdeňka Kuchyňová , Muzeum rekordů a kuriozit
klíčová slova:

Související

  • Česká nej

    Největší, nejmenší, nejrychlejší, nejkrásnější, .... jedinečné.