Varnsdorf: co si o příčinách napětí na Šluknovsku myslí tamní obyvatelé?

Jaké jsou příčiny současného napětí v severních Čechách? Co vedlo k protiromským demonstracím, které se už několik týdnů svolávají ve Varnsdorfu? Radio Praha přináší cyklus reportáží a rozhovorů, kde se snažíme tyto příčiny odhalit. Nabídli jsme vám už pohled varnsdorfského starosty Martina Louky. Minulý týden jsme se ale zeptali i lidí přímo na ulici:

Foto: ČTK
Jak vidíte dnešní situaci ve městě?

"Je to nějaký špatný."

Co se tu vlastně děje?

"Já to moc nesleduju."

Byl jste při těch demonstracích?

"Nebyl."

Máte vy sám nějaké problémy s romskou komunitou?

"Nemám."

A co tady vlastně lidem na Romech nejvíc vadí?

"To přepadávání, kradení. A berou prachy. A velký prachy,"

- řekl mi starší muž na náměstí Edvarda Beneše, kde se sobotu co sobotu scházely stovky varnsdorfských občanů na protest proti kriminalitě ve městě, zneužívání sociálních dávek i proti samotnému vedení radnice. Zeptala jsem se i ženy, která žije v sousedním Jiříkově:

Co podle vás nejvíc lidem na severu Čech vadí?

"Vadí jim to, že jsou tady Romové. A že všechno ničí."

Je u vás v Jiříkově podobný problém?

"Ano."

A myslíte, že budou třeba demonstrace proti Romům i u vás?

"Já myslím, že jo. Že taky k tomu dojde."

Čili myslíte, že ta situace se bude spíš zhoršovat?

"Ano, bude. A nenávist jednoho k druhému."

A je něco, co by ji mohlo odstranit? Co by tomu mohlo pomoct? Teď se mluví třeba o tom, že se budou odebírat sociální dávky. Pomůže to podle vás?

"Já bych řekla, že to bude ještě horší."

Přicházejí k vám i noví Romové? Říká se, že problém je v tom, že je sestěhovávají z celé republiky sem. Jsou u vás takové případy?

"Jsou, taky jo."

Právě končila škola a náměstí přecházela skupina studentů zdejšího Biskupského gymnázia:

Řekněte mi, co si myslíte o situaci tady ve městě? O těch demonstracích?

"Mně připadá, že s nimi tu byl problém ještě dřív, nežli sem přijeli ti další. Protože ten terorista na nás útočil dávno před tím, než sem přijeli další."

Koho myslíš tím teroristou?

"Toho desetiletého kluka, jak útočí na bezbranné lidi. - Na toho chlapa o francouzských holích zaútočil a kdysi dávno zaútočil na starou paní. A na nás útočí taky na hřišti."

A chodí někdo z vaší rodiny do těch demonstrací?

"Já ne, já osobně jsem tam nikdy nebyl, a ani taťka ani mamka ne. Oni mne tam ani nechtějí pustit, protože se bojí, že by se tam něco s námi mohlo stát."

A bojíte se vy sami tady ve městě?

"Bojíme. Ten terorista na nás útočil, když jsme šli na trénink. On nás zmlátil. Šel na nás se psem a mlátil nás, že je to jeho rajón a že tam nemám vůbec co dělat.

Situaci ve Šluknovském výběžku se snaží zklidnit iniciativa Světlo pro Šluknovsko. Ve Varnsdorfu v ní působí i farář Starokatolické církve Roland Solloch. Iniciativa tu podle něj svolává pokojná shromáždění:

"Na tato setkání chodí i romští spoluobčané. Možná je to i jediná možnost, kde můžou klidně vyjádřit, co je trápí a co je bolí."

Co by podle vás ale pomohlo tu situaci skutečně vyřešit? Tohle je řekněme váš osobní příspěvek k nenásilnému řešení, to ale neřeší příčiny.

"Samozřejmě to neřeší příčiny. Sepsala se petice, která je proti násilí a agresi při řešení těchto věcí. Lidi se mne ptají, protože chtějí hned řešení. Já jsem taky členem městského zastupitelstva a já v tuto chvíli nevím, jak tuhle věc vyřešit. To bude asi obrovský problém do budoucna, protože to, že stát sníží dávky, asi řešení není. To, že bude asi sto míst veřejně prospěšných prací, asi taky nebude velikánské řešení."

Všichni říkají, že je potřeba, aby se zvyšovalo vzdělání Romů. Je to reálné, pokud většina romských dětí prochází speciálním školstvím?

"To je asi běh na dlouhou trať. Já si ale myslím, že je potřeba, aby se vzdělávali. Učím na Biskupském gymnáziu a potkal jsem pár opravdu šikovných studentů z romské komunity. Přímo u nás ve škole. Strašně šikovní studenti, odmaturovali i s jedničkami. Jenomže z té komunity odešli. Oni se inkulturovali. To je asi hlavní důvod, proč tu školu zvládli. A pokud tohle nenastane, tak to bude věčný problém."

Čili podle vás je to tak, že každý, kdo jenom trošku vystoupí z té komunity a získá vyšší vzdělání a vyšší status, už nemá chuť se do ní zpátky vracet? Spíš se snaží z ní zmizet?

"Přesně tak, protože vidí, že tam není žádná budoucnost, žít v takovém ghettu a na dávkách. To je takový život bez naděje a bez cíle."