Ve Skotsku vystavují brož od Čecha, který vyráběl keramiku pro královskou rodinu

Brož vytvořená Karlem Nekolou

Ve skotském muzeu vystavují brož českého řemeslníka a dekoratéra Karla Nekoly. Jak napsal server Independent, Nekola vytvářel keramiku pro britskou královskou rodinu.

Nekola během své kariéry vytvořil keramický pohár k diamantovému jubileu královny Viktorie, který se objevil v dokumentu BBC. Brož je jednou ze čtyř, které Nekola navrhl pro svou ženu a tři dcery v letech 1910-1915. Na výstavě je k vidění také talíř podepsaný Nekolou, na němž je vyobrazen přístav v Dysartu ve Fife, a také barvy a štětec, o nichž se předpokládá, že patřily umělci.

Ve Skotsku se prosadil jako hlavní návrhář

Karel Nekola vyobrazený na upomínkovém talíři v muzeu ve skotském Kirkcaldy | Foto: Kim Traynor,  Wikimedia Commons,  CC BY-SA 3.0

Nekola, který do Skotska přišel z Čech, se prosadil v továrně na keramiku Fife Pottery. Nakonec se stal jejím hlavním návrhářem a v roce 1882 společně s majitelem firmy Robertem Heronem poprvé představil řadu keramiky s názvem Wemyss Ware.

Předpokládá se, že majitel firmy Heron cestoval do Evropy proto, aby najal talentované dekoratéry a čeští řemeslníci v té době byli vysoce ceněni pro své dovednosti zejména v oblasti keramiky a skla. Pro Nekolu byly typické velkoplošné květinové vzory, včetně charakteristického vzoru stolisté růže.

Brož je v galerii z podnětu Nekolovy vnučky

Nekola se v roce 1884 se oženil s Isabellou Thomsonovou a měli spolu šest dětí. Když se v roce 1910 začalo jeho zdraví zhoršovat, zřídil si dílnu doma, aby mohl pokračovat ve své práci. Zemřel v roce 1915. Předtím vyučil své syny Josepha a Carla, kteří se stali úspěšnými dekoratéry.

Na výstavě je k vidění také talíř namalovaný Nekolou,  na němž je vyobrazen přístav v Dysartu ve Fife | Foto: Victuallers,  Wikimedia Commons,  CC BY-SA 1.0

Za Nekolova působení byla firma Fife Pottery největší keramickou továrnou v Kirkcaldy a vyvážela zboží do celého světa. Ve 30. letech 20. století společnost ukončila činnost kvůli levnějším alternativám, zámořské konkurenci a hospodářské krizi.

Kulturní charitativní organizace OnFife, která provozuje Kirkcaldy Galleries, pečuje o více než 1000 předmětů spojených s místní keramickou výrobou - a také o fotografie a archivní materiály. Na žádost Nekolovy vnučky je brož s květinovým vzorem zapůjčena právě této instituci.

Autor: Zdeňka Kuchyňová | Zdroj: ČTK
klíčové slovo:
spustit audio