Ekonomika

Foto: Matěj Skalický
0:00
/
0:00

Vláda schválila rozpočet na příští rok se schodkem 100 miliard Kč. Počítá mimo jiné se snížením DPH na léky, knihy a dětskou výživu na deset procent. Deficit bude pod hranicí tří procent hrubého domácího produktu /HDP/. Hlavní priority rozpočtu vyjmenoval premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD:

Foto: Matěj Skalický
Vláda schválila rozpočet na příští rok se schodkem 100 miliard Kč. Počítá mimo jiné se snížením DPH na léky, knihy a dětskou výživu na deset procent. Deficit bude pod hranicí tří procent hrubého domácího produktu /HDP/. Hlavní priority rozpočtu vyjmenoval premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD:

"V rámci rozpočtu se v příštím roce podaří stabilizovat financování zdravotnictví. Navýší se penze v průměru o 200 korun, rozpočet nám umožní snížit daň z přidané hodnoty na léky a také snížit daňové zatížení rodin s dětmi a umožní posílit investice do dopravní infrastruktury."

Návrh nyní dostane Sněmovna a poté prezident Miloš Zeman. Ten už uvedl, že hodlá návrh podepsat. Podle analytiků je rozpočet málo ambiciózní především v tlaku na úspory a snížení schodku. Státním zaměstnancům se zvýší platy už od listopadu, a ne od ledna, jak se původně plánovalo. Příští rok by pak měli dostat policisté, hasiči a další ozbrojené složky včetně lidí z vězeňství celkem pět procent navíc. Místopředseda opoziční TOP 09 a exministr financí Miroslav Kalousek mluví o neodpovědné a krátkodobé politice. TOP 09 návrh státního rozpočtu při projednávání ve Sněmovně nepodpoří.


Česko od ledna zvýší počet ekonomických diplomatů o 12. O zemích, kam vyjedou, se rozhodne do listopadu. ČTK a České televizi to po jednání pracovní skupiny pro monitorování sankcí řekl státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza. "V tuto chvíli přibude pět ekonomických diplomatů ministerstvu zahraničí, pět ministerstvu průmyslu a dva ministerstvu zemědělství," uvedl s tím, že se nyní bude diskutovat o trzích, které jsou nejperspektivnější. "Určitě platí Latinská Amerika, střední Asie a další postsovětské země," poznamenal. Prouza.


Foto: ČT
Až 315 zaměstnanců českých aerolinií má přijít o práci. Snižování stavů se dotkne pilotů, palubních průvodčí i administrativních pracovníků. Vedení firmy to zdůvodňuje tím, že je to nezbytná reakce na vyřazení letadel A320. Na ČSA údajně dolehla ukrajinská krize a ubylo cestujících z Ruska a dalších zemí bývalého Sovětského svazu. Omezení má podle mluvčího společnosti Daniela Šabíka přispět k tomu, aby se firma dostala do zisku:

"Pokud bychom si ponechali letadla A320, nadále je živili, ale neměli pro ně ekonomické využití, pak tohoto cíle nedosáhneme. Celý tento krok směřuje k tomu, aby ČSA dosáhly celoroční provozní zisk."

Na chystané propouštění skoro třetiny zaměstnanců ČSA zareagovaly odboráři z řad stevardů vyhlášením stávkové pohotovosti. Jejich postoj by neměl nijak narušit naplánované lety společnosti. Podle Stanislava Fialy z Českého sdružení dopravních pilotů se zatím piloti ke stávkové pohotovosti nepřipojí:

"V nynější době se nepřipojujeme ke stávkové pohotovosti stevardů, neboť dáváme vlastníkům aerolinek čas na to, aby zhodnotili danou situaci a vyjádřili se k ní."

Bohuslav Sobotka,  foto: Vláda ČR
Premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD vzkázal, že ho chystané propouštění znepokojuje. Vstup korejské společnosti do ČSA byl prý spíš přínos pro konkurenční Travel Service. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) hovořil o tom, že České aerolinie potřebují navýšit kapitál. Ministerstvo financí o tom jedná s ostatními akcionáři. Stát ale jako budoucí menšinový vlastník má v současnosti podle ministra slabou pozici. Prezident Miloš Zeman doufá, že aerolinky Korean Air splní slib a pozdvihnou ČSA minimálně na dřívější úroveň. Propouštění personálu podle něj odpovídá tomu, že se z ČSA stává aeroklub.


Sněmovna schválila vznik třetí, desetiprocentní sazby daně z přidané hodnoty. Platit má od příštího roku a vztahovat se bude na knihy, kojeneckou výživu a léky. Proti původnímu vládnímu návrhu poslanci do této sazby zařadili i veterinární léčiva. V současné době platí základní sazba 21 procent a snížená 15 procent. Snížení sazby DPH pocítí lidé nejvíc u léků. Průměrný Čech v lékárně utratí ročně přes 1700 korun. Díky nižší sazbě by teď mohly ušetřit všechny věkové skupiny. Nejvíc pak důchodci, protože po dovršení sedmdesáti let bere léky skoro každý.


Klesá zájem českých firem o dotace z Evropské unie. Podle Asociace malých a středních podniků a živnostníků nebude o podporu znovu žádat zhruba čtvrtina z nich. Podnikům vadí složitá administrativa, častá změna podmínek a také příliš častá kontrola z finančních úřadů. Podle předsedy Asociace malých a středních podniků a živnostníků Karla Havlíčka navíc úředníci nerozumí konkrétní problematice a jsou neobjektivní:

Foto: Evropská Komise
"Velmi často dochází k tomu, že nakonec rozhodnou proti firmě. Pokud si to ta firma sečte a podtrhne, tak to nejhorší, co ji může potkat, je, že se bude muset potýkat s pět let starými záležitostmi, bude muset vracet finanční prostředky, nehledě na nějaké pokuty. Takže firmy dochází k závěru, že to velmi často nemají vůbec zapotřebí."

Finanční úřady ale kritiku odmítají. Mluvčí Generálního finančního ředitelství Petra Petlachová zdůraznila, že úředníci provádí kontroly na základě zákona o rozpočtových pravidlech. Že je postup finančních úřadů diskutabilní, připouští i náměstek ministra průmyslu a obchodu Tomáš Novotný z ČSSD. Rozhodně ale nesouhlasí s tím, že by zájem o dotace ze strany firem klesal, spíše naopak. Firmy v prvním dotačním období z operačního programu rozvoj vyčerpaly celkem 55 miliard korun.


Stavební firmy letos díky mírnému růstu sektoru a předchozímu propouštění hlásí největší vytíženost kapacit od krize. Aktuálně jde o 88 procent, což je nejvíce za posledních pět let a jen o procentní bod méně než v rekordním roce 2008. Vyplývá to z Kvartální analýzy českého stavebnictví Q3/2014 společností CEEC Research a KPMG Česká republika. České stavebnictví výrazně zasáhla ekonomická krize, resort od roku 2008 přišel o 443 miliard korun, což je obrat za jeden rok. Podle analýzy statistických dat za tu dobu zkrachovalo 41 větších firem, o práci v sektoru přišlo až 50.000 lidí.


Vývoz českých firem bude letos i přes zavedení vzájemných sankcí mezi EU a Ruskem rekordní. Podle odhadu Asociace exportérů (AE) dosáhne hodnoty až 3,6 bilionu korun. Loni dosáhl vývoz domácích firem zhruba 3,1 bilionu korun. ČTK to řekl místopředseda Asociace exportérů Otto Daněk. Podle něj bude v letošním roce přímý dopad sankcí mezi EU a Ruskem na český export dvě až tři miliardy korun. Nepřímý dopad, přes reexporty z jiných zemí, zejména z Německa, pak pět až osm miliard korun. Tuzemský vývoz táhnou vzhůru jako tradičně stroje a dopravní prostředky.


Již 70 pct výroby Českého porcelánu směřuje na export. Jeden ze čtyř světových výrobců tradičního cibuláku, firma Český porcelán, vyváží již 70 procent své produkce a je tak na exportu zcela závislá. Největšími odběrateli jsou Korea, Japonsko a Německo. Firma překonala ekonomickou krizi a v letošním roce plánuje tržby 160 milionů korun a zisk až šest milionů korun. ČTK to na veletrhu For Decor řekl generální ředitel společnosti Vladimír Feix. Český porcelán se nyní snaží dostat na čínský trh. Mezi další exportní destinace, na které chce firma proniknout, patří Egypt. Celkem společnost exportuje své výrobky do 22 zemí. Vývoz do Ruska v poslední době klesl o polovinu. Podle Feixe ale podnik očekává, že se odbyt opět zvýší na původní úroveň.


Automobilka Škoda Auto hodlá do rozvoje závodu v Kvasinách na Rychnovsku vložit kolem 450 milionů euro, tedy přibližně 13 miliard korun. Plánuje přijmout asi 1500 nových zaměstnanců. V závodě se nyní vyrábějí modely Superb, Yeti a Roomster. Ročně závod s asi 4200 zaměstnanci vyrobí přes 150.000 vozů. V rozšířené továrně by měla začít výroba nové Škody Superb a terénního vozu pro Seat, v roce 2016 by se měl začít vyrábět ještě velký terénní vůz.


Penzijní fondy připsaly klientům za 20 let svého působení celkové zhodnocení 41 miliard Kč, cože je v průměru 4,17 procenta ročně. Účastníci zaplatili na příspěvcích 301 miliard Kč, vyplaceno jim bylo 195 miliard Kč. Statistiky uvedla Asociace penzijních společností na tiskové konferenci ke 20 letům penzijního připojištění v ČR. Stát účastníkům vyplatil na příspěvcích 67 miliard Kč, dalších 65 miliard přidali zaměstnavatelé. Počet účastníků penzijního připojištění v posledních dvou letech klesl na srpnových 4,848 milionu. Vrchol byl v roce 2012, kdy jich bylo 5,12 milionu. Do systému dobrovolného penzijního připojištění je zapojeno přes 70 procent práceschopné populace. Typickým průměrným účastníkem penzijního připojištění je podle údajů asociace žena ve věku 49 let, která spoří 6,6 roku. Její průměrná měsíční úložka činí 623 Kč. Občané se mohou prostřednictvím penzijních fondů připojistit za finančního přispění státu od roku 1994.


České domácnosti bohatnou z postkomunistických zemí nejpomaleji. Hodnota bohatství na jednoho obyvatele ČR stoupla loni meziročně jen o 1500 korun. ČR se umístila stejně jako před rokem na 27. místě. Vyplývá to výsledků studie o světovém bohatství, kterou zveřejnila skupina Allianz. Studie analyzuje úspory a dluhy domácností ve více než 50 zemích světa. Průměrné bohatství na obyvatele činilo v Česku v roce 2013 celkem 9487 eur, tedy zhruba 261.500 Kč. Pro srovnání na Slovensku loni průměrné bohatství na člověka dělalo 4930 eur (asi 136.000 Kč), u Němce 44.283 eur (1,22 milionu Kč).


Foto: Press Servis BitCoin
První student v Česku zaplatil školné ve virtuální měně bitcoin. Jeden semestr na Vysoké škole manažerské informatiky, ekonomiky a práva (VŠMIEP) ho stál 2,3 bitcoinu. Je jedinou vysokou školou v Česku, která bitcoiny přijímá. Podle ředitele strategie školy Martina Stránského obliba bitcoinů v Česku poroste. "Bitcoin je totiž jednou ze světových měn, která nepodléhá žádným politickým nebo ekonomickým vlivům," uvedl Stránský, který je dlouholetým fanouškem internetové měny. Stál mimo jiné za zřízením prvního veřejného bankomatu na bitcoiny v Česku na Arbesově náměstí v Praze. Aktuální kurz jednoho bitcoinu je 10.844 Kč.