Vědci z MENDELU chtějí zefektivnit léčbu kožních ran, testovali nové složení hojivých náplastí

Výzkumníci z Mendelovy univerzity v Brně chtějí zefektivnit léčbu kožních ran. Do základu hojivých náplastí na popáleniny u nově přidali organické nanočástice s rybím olejem. Výsledky experimentu ukazují, že v některých případech působilo nové složení na hojení lépe než v současnosti běžně používané postupy.

„Inspirací pro výzkum byli lékaři z Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně. Oslovili nás s tím, že mají s rybím olejem dobré zkušenosti. Využívali ho u onkologických pacientů, kterým po vyoperování nádoru zůstaly rozsáhlé rány a ty se díky nápojům obsahujícím rybí olej údajně lépe hojily," popsal na webu univerzity vedoucí projektu Tomáš Komprda z Ústavu technologie potravin Mendelovy univerzity.

Vědci na základě toho naplánovali rozsáhlý experiment – vytvořili šest různých variant náplastí, které pak testovali na prasatech.

„Problém je, že většina podobných pokusů se dělá na hlodavcích. Kůže potkana se ale hojí jinak než kůže člověka a prasete, které se naopak hojí stejně. Proto jsme zvolili finančně nákladnější variantu experimentu," vysvětlil Komprda.

Po dobu tří týdnů pak vědci sledovali, jak kryty s různými složeními ovlivní hojení kožních ran. Nejlépe na hojení působila právě kombinace organických nanočástic a rybího oleje.

Odborníci také zjistili, že rybí olej působí v porovnání se známým antibiotikem mupirocinem lépe na přepis genů ovlivňujících proces hojení, tedy například na tvorbu nových cév a také na tvorbu kolagenu. Ten totiž musí vznikat ve správném množství, aby se rána dobře hojila, ale zároveň aby nevznikaly velké jizvy.

Foto: archiv CEITEC VUT,  archiv MENDELU

Doplněk antibiotické léčby

Nové náplasti by mohly podle vedoucího projektu doplnit třeba antibiotickou léčbu, která se používá v současné době.

„Zjistili jsme, že tato kombinace nanočástic s rybím olejem je velice vhodná alternativa k běžně používaným postupům. Třeba i v kombinaci s antibiotiky. Na antibiotika si bakterie vytvářejí rezistence, kdežto v tomto případě nikoliv,“ vysvětlil Komprda.

Upozornil ale, že v tuto chvíli je zatím předčasné tvrdit, že se začnou do všech náplastí na hojení popálenin přidávat nanočástice s rybím olejem.

„Léčení kožních ran jsme určitě nevyřešili. Dílčí výsledky jsou nicméně zajímavé a ukazuje se, že náplasti mohou fungovat zase o něco lépe než ty v současnosti používané," dodal.

Podle něj ale už nyní vědci přemýšlí nad dalšími variantami experimentů a možnostmi, jak by se léčivé účinky náplastí pro hojení kožních ran daly ještě více zlepšit. Nabízí se například využití anorganických nanočástic místo těch organických.