Vědci zkoumají vzácné textilie z hrobů českých panovníků

Pod mikroskopy vědců z Jihočeské univerzity skončily látky z hrobů českých panovníků na Pražském hradě. Biologové a archeologové totiž chtějí zjistit, jaké osudy měly textilie nalezené u ostatků kněžny Ludmily a císaře Karla IV. Více informací má Zdeňka Kuchyňová.

Výzkum textilií kněžny Ludmily se chýlí ke konci. Vědci pomáhali řešit otázku jestli byly součástí původního hrobu kněžny Ludmily nebo nikoliv. Kněžna byla totiž roku 921 zavražděna na hradišti Tetín nedaleko Prahy. Asi za 5 let byla přenesena na Pražský hrad do baziliky sv. Jiří, kde byla pochována. Jak uvedl archeolog Jaromír Beneš, vědci byli o výzkum požádání Správou Pražského hradu, kde je vynikající restaurátorská dílna.

"Má na starosti systémovou práci s textiliemi, které patřily českým panovníkům a většinou pocházejí z hrobů, které jsou na Pražském hradě. A my jako archeologové a biologové, kteří s nimi spolupracujeme, jsme pro ten výzkum dělali doplňkové biologické analýzy toho materiálu."

Šaty kněžny Ludmily byly hedvábné a velice vzácné. Kromě nich se u těla kněžny našly ještě dva balíčky lněných tkanin a právě na ně se vědci zaměřili. Odpovídali na otázku, jestli byly už v původním zemním hrobu nebo ne.

"Ta odpověď byla jednoznačná. Ne. Ten materiál se dostal ke kněžně Ludmile až poté, co byla uložena na Pražském hradě."

Hypotézu, že tkaniny pocházejí až z nového hrobu potvrdil zejména entomolog Aleš Bezděk, respektive stovky let staří brouci, které v látce našel.

"Bylo nalezeno asi deset exemplářů brouka Ptinus fur, bohužel nemá žádné české jméno, a to je bouk, kterého můžeme považovat za klasického skladišťního škůdce. Je to poměrně malý brouk 2 až 4 milimetry, no a jeho přítomnost jasně indikuje, že ta lněná tkanina neležela celou dobu v hrobě spolu s kosterními ostatky kněžny Ludmily, ale mimo ten hrob, protože Ptinus fur je druh, který vyžaduje spíše sušší prostředí a určitě ne podzemí."

Vědci se zaměřili i na další nálezy, které dosud nikdo neanalyzoval. Kromě bouků zkoumají pylová zrnka a zbytky DNA, které se zde dochovaly. Zároveň začínají zkoumat část pláště Karla IV., který patřil k nejdražším kusům oblečení, které vlastnil.