Vídeň zablokovala jednání ČR s EU o energetice

Evropská unie zrušila čtvrteční kolo vstupních rozhovorů s Českou republikou. Státy "patnáctky" se nedokázaly shodnout na pozičních dokumentech pro kapitoly energetika a životní prostředí, o kterých se mělo jednat. Více informací má Renata Prátová.

Stalo se poprvé, že Brusel nedokázal připravit dokumenty pro jednání. V případě energetiky došlo k tomu, že Rakousko ve středu odmítlo přijmout návrh společné pozice kvůli sporu o českou jadernou elektrárnu Temelín. Vídni se tak fakticky podařilo čtvrteční projednávání kapitoly energetika zablokovat, přestože zástupci "patnáctky" rakouské argumenty odmítli. Vídeň požaduje, aby společná pozice Evropské unie obsahovala zmínku o nutnosti provést studii o dopadech provozu Temelína na životní prostředí. Podle Evropské komise však nelze chtít po nečlenské zemi zkoumání dopadu na životní prostředí, pro něž není v legislativě Unie opodstatnění. Evropská unie připravovala na čtvrtek také společné stanovisko ke kapitole "životní prostředí" v České republice, ale ani zde nedospěla k závěru. Členské státy usoudily, že potřebují více času, aby se shodly v názorech na početné české žádosti o přechodná období. I tady podle kuloárních informací zmařilo dohodu Rakousko. Je to od začátku vstupních rozhovorů na podzim 1998 poprvé, co Česká republika a Evropská unie nemají v plánovaném termínu o čem jednat. Diplomaté ze států "patnáctky" uvádějí, že česká vláda připravila dostatek materiálů pro vstupní rozhovory a na celé situaci nenese žádnou vinu.

Hlavní vyjednavač pro vstup České republiky do Evropské unie Pavel Telička očekává, že "patnáctka" najde ke zmiňované kapitole o energetice a životním prostředí shodné stanovisko. Hlavní český vyjednávač s Evropskou unií Pavel Telička také uvedl, že Rakousko si musí uvědomit, že Česko je velmi dobře informováno o tom, jak středeční diskuse v Unii probíhala. Na druhé straně zdůraznil, že musí ocenit intenzitu, s jakou se někteří velvyslanci snažili prorazit směrem k dohodnutí pozičního dokumentu.

Autor: Renata Prátová
spustit audio