Vídeňské divadlo uvede hru o českém králi Přemyslu Otakarovi II.

Reliéf ke Grillparzerově hře Krále Otakara štěstí a konec, foto: Andreas Praefcke, Wikimedia Commons, CC BY 3.0

Vídeňské divadlo Volkstheater uvede 8. ledna premiéru inscenace klasické hry rakouského dramatika Franze Grillparzera o českém králi Přemyslu Otakarovi II. Režie se chopil český divadelník Dušan Pařízek, který do hlavní role obsadil svého krajana Karla Dobrého.

Dušan Pařízek,  foto: ČT24
Hra se jmenuje Krále Otakara štěstí a konec. Jak informovala agentura APA, Franz Grillparzer ji napsal v roce 1825, a bude první premiérou v divadle v letošním roce. Dušan Pařízek, který je v Česku známý především díky inscenacím děl německých a rakouských autorů, si do titulní role krále Přemysla Otakara II. vybral českého herce Karla Dobrého. Také kostýmy pro inscenaci vytvořila česká výtvarnice Kamila Polívková. Soupeře českého krále, kterým byl Rudolf Habsburský, si zahraje švýcarský herec Lukas Holzhausen.

Hra je podle Dušana Pařízka stále aktuální

Reliéf ke Grillparzerově hře Krále Otakara štěstí a konec,  foto: Andreas Praefcke,  Wikimedia Commons,  CC BY 3.0
Grillparzerova tragédie o českém králi, který padl v bitvě na Moravském poli, nebyla dosud přeložena do češtiny. V Rakousku je ale známým dílem a podle APA je považována dokonce za "rakouské národní dílo". Grillparzer se inspiroval českými dějinami a bájeslovím několikrát. Napsal například i hru o kněžně Libuši. Podle Pařízka je hra z 19. století, která Čechy nezpodobňuje právě v příznivém světle, aktuální také dnes, neboť se v ní objevuje i téma poslušnosti k autoritě a hledání vůdce, který všem ukáže správnou cestu.

Pařízek dostal loni v listopadu v Rakousku prestižní divadelní Nestroyovu cenu za režii inscenace hry Před východem slunce německého dramatika Gerharta Hauptmanna. Už v roce 2015 dostal Nestroyovu cenu za nejlepší německojazyčnou divadelní inscenaci roku.