Víkendový vývoj kolem jihočeské jaderné elektrárny Temelín

Temelín

Protesty, zejména rakouské, proti jihočeské jaderné elektrárně Temelín se už pomalu stávají evergreenem na evropské politické scéně. Víkendové dění v tomto směru shrnuje Josef Kubeczka.

Páteční blokáda jihočeských hraničních přechodů s Rakouskem, k níž se v sobotu přidali i bavorští odpůrci Temelína, nota bene bude pokračovat i tento pátek, proběhla bez větších komplikací. Na české straně nevyvolala větší rozruch. To čtvrteční rezoluce Evropského parlamentu k Temelínu, o níž jsme vás v pátek zevrubně informovali, je českými politiky přijímána s rozhořčením. Česká diplomacie za tuto kritickou rezoluci necítí vinu. Navíc se českým politikům nelíbí postup evropských zákonodárců. Zástupci České republiky totiž na jednání Evropského parlamentu nebyli pozváni. Premiér Miloš Zeman však soudí, že český poslanecký výbor pro přidružení k Evropské unii mohl být aktivnější. Předseda Poslanecké sněmovny Václav Klaus ale připomněl, že sněmovní výbor se o kontakt s Evropským parlamentem snažil:

"Vím, že naši poslanci zaslali ve středu svůj dlouhý dopis. Nevím, proč ho někdo nevzal v úvahu, proč ho tam nepřečetl, proč nepozval někoho, kdo ho napsal, aby ho tam obhájil, případně. Já myslím, že takhle s náma nesmí jednat."

Předseda sněmovního výboru pro přidružení Jan Zahradil tvrdí, že bohužel zatím čeští poslanci nebyli do Evropského parlamentu pozváni k žádné věci ani jako pozorovatelé:

"...aby tam k otázce Temelína nebo i k jiným záležitostem, týkajícím se České republiky mohli přednést stanovisko. Ve všech těchto případech zůstali před dveřmi Evropského parlamentu."

Malá aktivita je vytýkána také české diplomacii. To však mluvčí ministerstva zahraničí Aleš Pospíšil odmítá:

"Nedovedu si představit, jak by česká diplomacie mohla Evropskému parlamentu zabránit, aby podobnou rezoluci nepřijímal. My jsme rezoluci akceptovali, to znamená, že jsme ji vzali na vědomí."

Jak premiér Zeman, tak šéf sněmovny Klaus však soudí, že celý humbuk kolem Temelína utichne v okamžiku aktivace elektrárny, stejně jako tomu bylo v případě slovenských Mochovců.

Mezitím temelínská jaderná elektrárna přešla do další etapy aktivace. Zástupce Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Pavel Pitermann v neděli potvrdil, že všechna kritéria byla splněna a zjištěné závady opravené:

"Hovoří-li se tady o jakémsi zpoždění těch spouštěcích prací, pak v této chvíli činí asi tři dny. Pokud jde o tzv. netěsnosti v těch zkouškách, ty byly skutečně objeveny, indikovány nejenom námi, ale především samotným provozovatelem, to jest elektrárnou a tyto nedostatky jsou všechny odstraněny. Z naší strany je předepsáno, že do další fáze zkoušek může jít elektrárna teprve tehdy, až okruh bude stoprocentně těsný. To se stalo a pokračujeme v další etapě zkoušek."

Nejrozšířenější názor je, že temelínská jaderná elektrárna by mohla být aktivována po 20. září.