Vláda jednomyslně schválila vyslání českých jednotek do Afghánistánu

Vojáci protichemické jednotky

Vláda ve středu večer na svém mimořádném zasedání jednomyslně schválila vyslání českých vojáků do mírových a humanitárních misí v Afghánistánu. Česká republika nabízí spojencům protichemickou jednotku, polní nemocnici a dalších 120 až 150 vojáků. Podrobnosti na tiskové konferenci ministra obrany Jaroslava Tvrdíka zjišťoval Vilém Faltýnek.

Vláda souhlasila se dvěma materiály. První dává mandát ministrům obrany a zahraničí jednat o české účasti v současné operaci v Afghánistánu. Druhý materiál se týká české účasti v případné budoucí mírové a humanitární misi v této zemi.

Američané už dříve požádali ČR o protichemickou jednotku, nyní by v této misi mohlo odjet až 400 vojáků, armáda je schopná jednotku rozšířit i o polní nemocnici. Kdy a kam by byli tito vojáci nasazeni, je podle Tvrdíka tajné.

"Cíl pro tu první operaci je stále předmětem utajovaných skutečností, to místo nasazení jednotky stále nebylo sděleno. Mohu pouze s naprostou jistotou vyloučit, že by vláda jednala o rozšíření mandátu operace Trvalá svoboda. Ta je zaměřena proti Afghánistánu, takže nasazení jednotek je možné v Afghánistánu nebo v sousedících státech, kde působí ta vlastní mezinárodní koalice. V žádném případě jsme nejednali o nasazení proti Iráku nebo jakémukoliv jinému státu."

Další čeští vojáci by mohli být nasazeni v rámci mírové operace OSN v Afghánistánu. Tato operace, pokud její zahájení schválí Rada bezpečnosti OSN, by měla začít 22. prosince. Tvrdík ve čtvrtek uvedl, že nasazení jednotky je možné od prvního dne, ale vojáci také odjet vůbec nemusí. Případné nasazení českých vojáků hodlá vláda financovat pomocí zákona o dluhopisech. Na svém středečním zasedání sice vyčlenila 1,2 mld korun, ty však ponechala v rezervě na případné mimořádné zajišťování bezpečnosti České republiky.

"Proto se vláda včera rozhodla, že nebude sahat na tuto rezervu, ve výši 1,2 miliardy korun, a že k financování těchto jednotek předloží Parlamentu zákon o dluhopisovém programu financování obou těchto akcí. Částka, kterou my kvalifikovaně odhadujeme, se pohybuje zhruba ve výši jedné a půl miliardy korun ve stropní hranici, v případě že by došlo k nasazení všech tří jednotek v průběhu celého kalendářního roku, což je zřejmé, že je extrémní varianta, která není pravděpodobná."

Ministr obrany ve středu také ocenil pohotovost, s jakou na situaci reagovaly jak česká vláda, tak také armádní složky. České jednotky jsou podle něj ve stavu plné připravenosti.

"Všechny tyto jednotky jsou připravené, vycvičené, dovybavené pro tento typ operace. To znamená, byly vybaveny pro případné působení i mimo evropský kontinent. Všechny jsou schopny a připraveny opustit terirorium republiky v řádu do kalendářního týdne od vydání aktivačního rozkazu."

Žádná z jednotek však rozhodně neodjede to té doby, dokud její vyslání neschválí Parlament České republiky. K tomu by mohlo dojít příští týden ve středu.