Vláda navrhuje deregulaci nájemného

0:00
/
0:00

V české společnosti snad není mnoho tak ožehavých témat, která se navíc týkají skoro každého, jako spor kolem regulace či deregulace nájemného. Vláda nyní přišla s návrhem, aby regulované nájmy začaly růst od října 2006 v průměru o 9 procent ročně po dobu šesti let. Od roku 2012 by měla výši činží určovat dohoda mezi pronajímatelem a nájemcem. Více Jaromír Marek.

O tom, nakolik žhavé je toto téma svědčí i fakt, že byť ještě ani návrh nedoputoval do Parlamentu a už je předmětem vášnivých sporů. Zatímco komunisté považují návrh za asociální, koaličním Lidovcům zase vadí, že navrhované tempo je příliš pomalé. Jaký je dnešní stav? Více analytik společnosti Patria Finance David Marek.

"Trh nájemního bydlení je segmentován, v jednom segmentu jsou byty s velmi nízkou činží, ve druhém, volném, byty s velmi vysokou činží. Poté, co dojde k odstranění tohoto výrazného rozdílu, mělo by dojít i ke zvýšení nabídky na trhu nájemného bydlení a nebyl by tak velký tlak na bydlení v bytech v osobním vlastnictví."

V České republice je podle statistiky trvale obydlených zhruba 3,83 milionu bytů. Nájemních bytů je téměř třetina, tedy více než milion. V 90 % případů zde lidé platí regulované nájemné. To je, v porovnání s jiným zeměmi, velice vysoké číslo. Cenové nůžky mezi regulovaným a neregulovaným nájemným jsou velmi rozevřeny. Zatímco např. za 70 metrový byt s regulovaným nájemným se zaplatí v Praze 2500,- Kč, na volném trhu se nájemné pohybuje od 8000 Kč za měsíc. Regulací nájemného jsou chráněni nájemníci, kteří získali nájem bytu již v minulosti a na dobu neurčitou. Regulace naopak nechrání nájemníky nové, kteří uzavírali a uzavírají nájem nově v tržních podmínkách. Jejich podíl je však jen kolem 10 %, jde tedy o výraznou menšinu. Změnilo by něco zrušení regulace? Analytik společnosti Patria Finance David Marek předpokládá, že ceny dosud neregulovaných nájmů by klesly.

"Modelové situace ukazují, že nájemné na volném trhu by se mohlo snížit o 20-30%"

Od roku 2002 trvá patový stav, kdy regulované nájemné neroste. Tehdy Ústavní soud zrušil jako protiústavní vyhlášku o regulaci cen nájemného. Od té doby nebyla Poslanecká sněmovna schopna přijmout novou normu. Majitelé domů nyní žalují český stát za ušlý zisk. Spočetli si, že regulací nájemného je stát od roku 2002 připravil minimálně o 30 až 50 miliard korun a obrátili se na Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku.

Pro zrušení regulovaného nájemného se vyjadřuje i nedávná studie strategie hospodářského růstu, kterou vypracovala skupina expertů v čele s vicepremiérem pro ekonomiku Martinem Jahnem. "Pokud chceme být konkurenceschopní za deset či patnáct let, tak se opravdu musíme zamyslet nad tím, jak současný systém změnit," vysvětlil Jahn. Jeho materiál si však okamžitě našel řadu odpůrců. Za nepřípustný jej označilo Sdružení na ochranu nájemníků. Argumentuje tím, že už nyní dávají lidé 20 až 30 procent svých příjmů na bydlení. Expertní dokument ostře kritizovaly i odbory.