Vláda pomůže organizátorům hokejového mistrovství světa v roce 2003

Vládní kabinet svým postojem prokázal podporu konání světového hokejového šampionátu v roce 2003 v Praze. Bližší informace připravila Eva Petržílková.

Zájem vlády pomoci organizátorům hokejového mistrovství světa v roce 2003 v Praze potvrdil při pondělním setkání s předsedou hokejového svazu Karlem Gutem a s pražským primátoren Janem Kaslem premiér Miloš Zeman. Stát sice nebude financovat stavbu nové haly v Praze na Hagiboru, vlastní ale pozemky v uvedené lokalitě a může tak příznivě ovlivnit výstavbu haly i výběr důvěryhodného investora. Jak dále z jednání vyplynulo, na koordinaci výstavby a výběr investora nové víceúčelové haly bude dohlížet zvláštní vládní zmocněnec. Jeho jmenováním tak vláda přiznala pořádání hokejového šampionátu mimořádnou důležitost. Naposledy se MS konalo ještě v tehdejším Československu v roce 1992. Výsledek pondělního jednání o pořádání dalšího šampionátu v Česku potvrdil náměstek ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy Ladislav Malý...

Právě na úpravy stadiónů v Plzni a Ostravě kabinet uvolní částku, jejíž výše byla předběžně stanovena na 170 miliónů korun. Ministerstvo financí navíc vyřeší nároky související s vlastnictvím pozemků v lokalitě Hagiboru s Bohemians a ostatními restituenty. Vláda později rozhodne, zda pozemky přejdou do rukou státu, města, nebo hokejového svazu. Halu by mohli využívat nejen hokejisté, ale například i atleti nebo cyklisté a svoje místo by v ní našly i hudební či kulturní projekty. Se stavbou nové haly by se podle pražského primátora Jana Kasla mělo začít nejpozději v polovině roku 2001. Investor vzejde z výběrového řízení. Řada okolností favorizuje pro výstavbu už nyní švédsko-finské konsorcium Skanska, které např.vybudovalo halu Petra Velikého v Petrohradu či supermoderní stánek v Miami na Floridě. Dalším nezanedbatelným faktem je, že Skanska má majoritní podíl v IPS. S výsledkem pondělního jednání byl předseda hokejového svazu Karel Gut spokojen. Jak řekl, věří, že bude moci v září na kongresu Mezinárodní hokejové federace předstoupit před jeho členy a potvrdit, že za tři roky bude Česká republika na pořádání mistrovství světa dobře připravena.

Autor: Eva Petržílková
spustit audio