Vláda rozhodla o tom, že referendum o jaderné elektrárně Temelín nebude

Temelín

Vládní kabinet ve středu rozhodl o tom, že referendum o jaderné elektrárně Temelín nebude. Vláda tak zamítla poslanecký návrh ústavního zákona, který měl lidové hlasování o uvedení této elektrárny do provozu umožnit. Další podrobnosti se dozvíte z následujícího příspěvku Evy Petržílkové:

"Spuštění Temelína je věc tak závažná, že by neměla být předmětem rozhodování exekutivy. Musí být legitimním rozhodnutím nejen vzhledem k občanům České republiky, ale i k sousedním státům." Řekla ve středu jedna z navrhovatelů zákona o referendu ke spuštění jaderné eletrárny Temelín Petra Buzková. Návrh předpokládal, že by se referendum mohlo uskutečnit už v dubnu roku 2001. Svůj postoj podložili navrhovatelé mimo jiné téměř 115ti tisíci podpisů pod peticí Referendum 2000, kterou zorganizovali ekologové. Pro vypsání referenda se dokonce vyslovil o víkendu i prezident Václav Havel. Přesto vládní kabinet rerendum zamítl. Jak uvedl mluvčí vlády Libor Rouček, ministři sice vyjádřili souhlas s tím, že obyvatelé jakéhokoli státu mají právo v referendu rozhodovat o závažných věcech a vyjádřit se k mírovému využití jaderné energie, ale krátce před možným uvedením Temelína do provozu je už pro vládu obtížné návrh na referendum podpořit:

Tolik k referendu o Temelínu rozhodnutí vlády. To označil za naprostou prohru kabinetu Miloše Zemana předseda ekologického Hnutí Duha Jan Beránek. Podle něj byla vláda poprvé konfrontována s požadavkem více než 100 tisíc občanů a jednalo se navíc o požadavek, jehož splnění sociální demokracie slibovala. Za rozumné považuje rozhodnutí vlády ředitel výstavby jaderné elektrárny František Hezoučký. Čas je podle něj hlavní překážkou konání referenda, které by proto bylo v této situaci zcela bezvýznamné.

K jaderné eletrárně Temelín ještě jedna informace: Pracovníci Mezinárodní agentury pro atomovou energii a Státního úřadu pro jadernou bezpečnost zapečetili ve středu reaktor prvního bloku, do něhož obsluha 14. července uložila poslední ze 163 palivových souborů. Potvrdil to vedoucí oddělení záruk Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Vladimír Císař. Podle něj jsou na reaktoru umístěny dvě pečeti, které jsou dalším svědectvím o tom, že s jaderným palivem, které se nachází v reaktoru, provozovatel nemůže manipulovat bez souhlasu obou institucí.

Autor: Eva Petržílková
spustit audio