Vláda schválila návrh ekologické prověrky Temelína

Vláda s připomínkami schválila návrh ekologické prověrky temelínské jaderné elektrárny, který jí předložil ministr životního prostředí Miloš Kužvart minulou středu. Vláda uložila Kužvartovi, aby vypracoval do 22. ledna ve spolupráci s místopředsedou vlády a ministrem zahraničí Janem Kavanem a ministrem průmyslu a obchodu Miroslavem Grégrem jeho konečné znění. Pro Grégra ze schváleného materiálu vyplývá, že má do 22. ledna zabezpečit technicky a organizačně prověrky včetně sekretariátu komise. Podle dohody s Rakouskem má být ekologický dopad elektrárny posouzen do konce května.



V Temelíně byla dokončena část zkoušek



Pracovníci Jaderné elektrárny Temelín a dodavatelských firem ukončili v další část zkoušek v rámci energetického spouštění a odstavili reaktor prvního bloku. V průběhu následujících zhruba tří týdnů čeká primární i sekundární část bloku revize, při níž by měly být také odstraněny vibrace přívodního potrubí turbíny. Revize byla původně naplánována až po podetapě s výkonem reaktoru do 45 procent. Vzhledem k vibracím se však ČEZ rozhodl, že ji provede již po testech při výkonu do 30 procent.



Rakouští ekologové jsou nespokojeni s návrhem prověrek



Rakouští odpůrci jaderné elektrárny Temelín jsou "absolutně nespokojeni" s návrhem realizace ekologické prověrky této jihočeské elektrárny, který schválil kabinet premiéra Miloše Zemana. O tom, zda během páteční demonstrace současně zablokují provoz na hraničním přechodu ve Wullowitzu, protitemelínské iniciativy zatím nerozhodli. "Očekávali jsme zapojení rakouské veřejnosti do průběhu prověrky," řekl Josef Pühringer z Hornorakouské iniciativy proti atomovému nebezpečí.