Vláda schválila návrh státního rozpočtu s deficitem 52 miliardy korun a zvýšila životní minimum

peníze

Vláda na svém středečním zasedání schválila první návrh státního rozpočtu na příští rok. Počítá se v něm s deficitem 52,2 miliardy korun při příjmech 700 miliard a výdajích 752,2 miliardy včetně ztráty Konsolidační banky. Vláda nyní očekává v Poslanecké sněmovně "velmi odpovědnou a důslednou debatu" o rozpočtu a připravuje jednání s politickými stranami. O dalším jednání kabinetu informuje Kateřina Brezovská.

Ministři schválili druhý návrh zákona o všelidovém hlasování. Referendum má vyhlašovat prezident na návrh sněmovny, Senátu, vlády nebo petice nejméně 300 tisíc občanů. Vláda počítá s tím, že lidové hlasování se bude konat výjimečně - maximálně jednou za čtyři roky. Jedno hlasování by mělo podle vládních odhadů stát asi 500 milionů korun. Výsledek referenda by byl platný, pokud by na položenou otázku odpovědělo kladně přes polovinu zúčastněných. Vicepremiér Pavel Rychetský řekl, že zákon počítá s lidovým hlasováním v zásadních otázkách vnitřní nebo zahraniční politiky státu. Umožnil by například referendum o využívání jaderné energetiky, nebo o vstupu České republiky do Evropské unie.

"V současně přijatém referendu nemůže být nic, co by zrušilo nebo omezilo ústavou zaručená základní práva a svobody, nic , co by ovlivnilo obsazování ústavních funkcí, zásah do soudní moci nebo výkon moci zákonodárné. Jinými slovy, nepředpokládá se možnost, že by v referendu mohly být přijímány zákony. "

Návrh zákona teď čeká cesta oběma komorami parlamentu a v případě schválení pak na stůl Václavu Havlovi. Ten referendum podporuje. Mezi poslanci je to ale spíš naopak.

Vláda ve středu také rozhodla, že od 1. října se zvýší životní minimum. Díky tomu vzroste i většina sociálních dávek a podpory v nezaměstnanosti, jejichž výše se od životního minima odvíjí.

Minimum vzroste v průměru o 7,6 desetin procenta. Pro dospělého člověka, který žije sám, vzroste z nynějších 3770 korun na 4100 korun. Podle ministra práce a sociálních věcí Vladimíra Špidly se životní minimum dělí na dvě části, z čehož vyplývá diferencované zvýšení částek:

"Částky na výživu a ostatní základní osobní potřeby se zvýší o 5,9 procenta a částky pod pojmem nezbytné náklady na domácnost o 12,5 procenta , protože se ve spotřebním koši ukazuje, že náklady na bydlení nebo na domácnost narůstají rychlejším tempem, než ostatní náklady rodiny."

Ke zvýšení životního minima přinutil vládu rychlý růst cen. Od loňského dubna, kdy stouplo naposledy, totiž ceny vzrostly o více než pět procent. Právě v té chvíli má kabinet povinnost ke zvýšení přistoupit, rozpočet to bude stát 832 milionů korun.