Vláda schválila návrh transformace Českých drah na akciovou společnost

Vláda se rozhodla rozdělit České dráhy. S třicetimiliardovým dluhem vznikne státní podnik Správa železniční dopravní cesty, která bude vlastnit koleje, a ze zbytku se stane akciová společnost České dráhy, stoprocentně vlastněná státem. S takovým návrhem zákona o transformaci Českých drah půjde vláda do parlamentu. Dále už Kateřina Brezovská.

Podle ministerstva dopravy je to nejméně nákladná metoda oddlužení Českých drah. Jde o určitý kompromis, který ovšem odpovídá současným ekonomickým možnostem. Stát by měl dráhy zbavit dluhu více než 38 miliard korun, který vznikl od roku 1993 kvůli neuhrazování nákladů na provoz osobní dopravy ve veřejném zájmu. Na prosté oddlužení dnes státní kasa nemá peníze. Podle ministra dopravy Jaromíra Schlinga se hospodářské výsledky Českých drah po reformě zlepší: Návrh zákona ještě musí schválit parlament. S materiálem nesouhlasí zejména pravicoví poslanci, kteří ho považují za pouhou kosmetickou úpravu. Pravice požaduje striktní oddělení dopravní infrastruktury od provozu, což podle ní návrh nesplňuje.

Podle stínového ministra ODS Martina Římana zůstanou ČD i nadále unitárním státně-monopolním podnikem. Akciová společnost České dráhy, která bude zajišťovat přepravu osob a nákladů, by měla vzniknout od ledna příštího roku se základním jměním okolo 30 miliard korun. V něm budou především železniční vagony a lokomotivy. Celková účetní hodnota majetku dnešních Českých drah je přes sto miliard korun. Samo vedení Českých drah a zástupce odborů považují dělení státní železnice za nešťastné a za výhodnější pokládají zachování podniku jako jednoho celku.

České dráhy letos podle schváleného podnikatelského záměru plánují ztrátu 5,4 miliardy korun proti loňským 4,84 miliardy Kč.