Vláda se bude soudit s týdeníkem Respekt

Miloš Zeman

Vláda se rozhodla zahájit bezprecedentní soudní spor s týdeníkem Respekt a jeho šéfredaktorem Petrem Holubem. Ten měl ve svém pondělním článku obvinit kabinet z korupce. Tvrdí to premiér Miloš Zeman. Vláda chce podat na Holuba trestní oznámení a jednotliví ministři pak žaloby pro porušení práva na ochranu osobnosti. Více Jaromír Marek.

Jak přiznal premiér Zeman, cílem této kampaně je dosáhnout toho, aby, jak uvedl, časopis Respekt konečně zanikl. Co kabinet tolik popudilo? V nepříliš rozsáhlém článku konfrontuje Petr Holub několik tezí Alexise de Tocquevila o korupci se současnou českou realitou. Text hovoří velmi obecně, bez konkrétních příkladů. Jak tvrdí autor článku, Petr Holub, vládu prý neobvinil z korupce, ale poukazoval na to, že ministři existenci korupčního prostředí umožňují.

"Ta věta neříká, že by snad ministři brali úplatky nebo nějak podlehli korupci, ale že se chovají tak, že to může korupci podporovat. To se dá velice snadno doložit. To jsou všechna ta zjednodušená výběrová řízení na různé státní zakázky. Pokud by si to Miloš Zeman nerozmyslel a do soudu šel, tak to pro něj bude velká ostuda,"říká Petr Holub.

Holub například uvádí: Také v Česku se veřejný zájem postavil proti korupci a před třemi lety vynesl na premiérské křeslo Miloše Zemana. Jeho vláda ale boj s korupcí prohrála. Nesnažila se ani průhledně zadávat veřejné zakázky, ani omezit zbytečnou byrokracii.

Premiér Zeman a všichni ostatní ministři, požadují po deseti milionech korun na odškodném. Členů vlády je celkem sedmnáct.

"Doufám, že i čeští novináři pochopí, že 17 x 10=170 milionů. Chci zdůraznit, že veškeré tyto prostředky hodlají členové vlády, pokud je vysoudí, věnovat na charitativní akce."

Takováto žaloba nemá zatím v českém prostředí obdobu a faktem je, že v případě vládního úspěchu by znamenala zánik časopisu. Kabinet se netají tím, že mu právě o to jde. Už v roce 1998 označil premiér Zeman Respekt za novinářskou žumpu a jeho kritikou se netají už delší dobu. Respekt je pravicově zaměřený zejména politický týdeník, který má názorově velmi blízko k Hradu a Čtyřkoalici. Vznikl hned v roce 1990 z tehdejšího Informačního servisu Občanského fóra. Od roku 1996 je jeho vydavatelem Karel Schwarzenberg, bývalý kancléř prezidenta Havla.