Vláda zřejmě přišla o zámek v Kolodějích - vrací se restituentovi Kumperovi

Zámek v Kolodějích, foto: CzechTourism

Vláda zřejmě definitivně přišla o zámek v Kolodějích. Stát musí vrátit barokní zámek, přilehlé budovy a zámeckou oboru restituentovi Vítězslavu Kumperovi. S konečnou platností o tom rozhodl odvolací pražský městský soud.

Zámek v Kolodějích,  foto: CzechTourism
"Podle odvolacího soudu došlo k perzekuci pana Kumpery. Je možné aplikovat zákon o půdě a tudíž vydání bylo v pořádku,"

uvedl mluvčí soudu Petr Kulawiak. Z archivu se podařilo získat zcela zásadní dokument, záznam z tajné porady ministrů spravedlnosti, financí a národního správce ze 17. prosince 1948. Usnesli se na tom, že nejsou dány podmínky pro konfiskaci, přesto je zapotřebí konfiskaci provést. Podle soudu tak byly při zabavení majetku zneužity Benešovy dekrety. Ty byly namířeny proti kolaborantům. Poslední majitel zámku Antonín Kumpera přitom už v roce 1945 získal osvědčení o národní spolehlivosti, které tehdy dokládalo, že s nacistickým režimem nijak nespolupracoval. Přesto mu byl tři roky poté zámek zabaven. Kumperův vnuk Vítězslav vlastnictví zámku státem napadl hned po roce 1989 a soud mu dal po téměř 18 letech za pravdu.

Úřad vlády teď může využít pouze mimořádný opravný prostředek - dovolání. Podle mluvčí Jany Bartošové má vláda k dispozici jiné reprezentativní prostory, zámek v Kolodějích už ministři využívali minimálně.

"Poté, co začal tento soudní spor, jsme ho nevyužívali a v současné době podle mých informací tam zbývá pouze nějaký základní inventář a je to připraveno pro případné předání panu Kumperovi."

Zámek při východním okraji Prahy využíval svého času jako letní sídlo prezident Tomáš Garrigue Masaryk. V roce 1937 pak zámek a přilehlé pozemky získal průmyslník Antonín Kumpera, tehdejší ředitel Waltrovky. Provedl rekonstrukci a zámek zmodernizoval - zavedl sem například ústřední topení, dal obnovit zahradu i oboru. V době okupace tu byla uložena sbírka obrazů patřící Umělecké státní galerii. Po jeho konfiskaci opustil Antonín Kumpera Československo a až do své smrti žil v Brazílii. Zámek pak převzalo ministerstvo vnitra, bylo tu i vězení StB a od roku 1955 barokní stavbu využívala vláda ke slavnostním účelům či k jednáním.

A jaké plány má se zámkem Vítězslav Kumpera, který střídavě pobývá v Česku a v cizině? Zvažuje různé varianty. V úvahu připadá prodej, pronájem nebo zřízení muzea, které by zmapovalo podnikání jeho předků.

"Tam ve Waltrovce je celý archiv o rodině, jsou tam přehledy ze závodů, co otec a strýc dělal."

Vítězslava Kumperu čekají ještě další soudní spory - mimo jiné o slavný "Štrougalům bungalov". Bývalý komunistický premiér si Koloděje obzvlášť oblíbil. V 80. letech si nechal v oboře postavit bungalov, kde pak pobývali i další vládní činitelé. Dřevěnou chatu s bazénem si podle deníku Právo oblíbili i další premiéři. Rád tu pobýval například Miloš Zeman, dovolenou tu strávil Jiří Paroubek, zasedaly tu vlády, řešily se tu i koaliční spory.