Vláda možná přijde o zámek Koloděje

Zámek v Kolodějích, foto: ČTK

Česká vláda se možná bude muset vystěhovat ze zámku v Kolodějích. Podle rozhodnutí soudu by měl zámek dostat zpět rod Kumperů, který ho vlastnil už za první republiky. Stát zámek zabavil na základě tzv. Benešových dekretů a dědic Vítězslav Kumpera teď úřady přesvědčil, že vyvlastnění bylo protiprávní.

Zámek v Kolodějích,  foto: ČTK
Zámek v Kolodějích leží kousek od východního okraje Prahy. Využívá ho česká vláda a veřejnosti se otevírá jen výjimečně. Jeho posledním majitelem byl Antonín Kumpera, který za první republiky působil jako ředitel Waltrovky. Později opustil Československo a až do své smrti žil v Brazílii.

Spor o zámek trvá už 17 let. Kumperův právník získal dokument z tajné porady na ministerstvu vnitra, kde v roce 1948 padlo rozhodnutí o konfiskaci bez zákonné procedury. Soudce přečetl i některé dobové dokumenty z poválečného období. Národní výbor v Kolodějích například konstatoval, že majitel zámku Antonín Kumpera s Němci nespolupracoval a byl dobrým Čechem. Pozemkový úřad už zámek a pozemky loni vydal. To však napadla žalobou vláda. Podle soudce Jiřího Malého stát v roce 1948 zneužil Benešovy dekrety.

"Byly jednoznačně vyloženy ve prospěch tehdejší politické moci. A jednoznačně, přes potvrzení o národní spolehlivosti Kumperových, bylo rozhodnuto o tom, že jim majetek bude odebrán. Úplně protiprávně. Tam byl porušen smysl Benešových dekretů, který měl potrestat osoby národně nespolehlivé, zrádce, odpadlíky a podobně. Ale nikoliv ty, kteří si dovolili vlastnit nějaký majetek."

V 50. letech bylo v podzemí zámku vězení. V něm byli například někdejší komunističtí prominenti - Gustáv Husák, Vlado Clementis, Marie Švermová nebo Artur London, který později svůj kolodějský pobyt popsal ve slavné knize Doznání. Od roku 1955 využívá zámek vláda ke slavnostním účelům či k důležitým jednáním. V polistopadové éře se Koloděje zapsaly do historie jako místo, kde se domlouval například rozpad československé federace.

Vítězslav Kumpera,  foto: ČTK
Po listopadu 1989 vznesl nárok na zámek Vítězslav Kumpera. Soudce novinářům řekl, že případ je natolik jasný, že by vláda měla verdikt respektovat. Rozsudek však není pravomocný a dá se očekávat, že se kabinet odvolá, říká mluvčí Jana Bartošová.

"Zámek v Kolodějích sloužil nejen pro potřeby vlády, pro občasná výjezdní zasedání. Využívaly ho i jiné organizace. Co si pamatuji, tak poslední akcí bylo předání medailí členům hasičského záchranného sboru."

Vítězslav Kumpera reagoval na rozsudek s úsměvem. V případě, že by zámek definitivně získal, chtěl by v něm vybudovat rodinné muzeum pražské Waltrovky.

"Ve Waltrovce, tam je celý archiv těch závodů, co dělal otec a strýc. Chtěli bychom to všechno přeložit do Kolodějů, jestli to bude možné."

Ministr kultury Václav Jehlička v reakci na verdikt soudu řekl, že je příznivcem restitucí. Život podle něj ukazuje, že v mnoha případech se soukromí vlastnící starají o památky lépe než stát.