"Vladimíre, zabal to ...," přemlouvají straničtí kolegové premiéra Špidlu

Premir Vladimír Špidla, foto: ČTK

Sociální demokraté, nejsilnější vládní strana se po volbách do Evropského parlamentu ocitla v dosud nejhlubší krizi. Ve volbách získala o více než dvacet procent méně voličů než opoziční Občanská demokratická strana. Tlak na změnu vlády, ale i premiéra je vyvíjen nejen ze strany opozice, ale i přímo od poslanců sociální demokracie. Jak dlouho ještě vydrží v čele vlády a sociální demokracie Vladimír Špidla?

Premir Vladimír Špidla,  foto: ČTK
Nejsilnější hlasy volající po odchodu premiéra z předsednictví strany, se ozývají od sociálních demokratů z regionů. Odmítají čekat až do července, kdy chce Špidla sám požádat, aby Ústřední výkonný výbor hlasoval o jeho důvěře.

"Já se k tomu určitě přidám, pokud to neřeknu sama. Myslím, že nás bude více. Konec konců jsem svůj názor už sdělila na tiskové konferenci v pondělí. Čím dál tím více jsem přesvědčena, že by udělal lépe, kdyby odstoupil, než že by žádal o důvěru," myslí si například šéfka jihomoravské ČSSD Zuzana Domesová. Nejdále zašli severočeští sociální demokraté. Potvrdil to jejich šéf Jaroslav Foldyna.

"Jak mám informace z některých okresů, například z našeho okresu Děčín, tak my požadujeme odchod vedení strany jako takového."

V tisku se mluví o tom, že vedením strany by se, v případě odchodu Špidly, měl ujmout současný místopředseda Stanislav Gross. Ovšem Vladimír Špidla z čela strany zřejmě sám neodejde. Řekl, že je připraven svou politiku obhájit.

"Strana to musí promyslet, o tom není pochyb. Vše ostatní nemá smysl komentovat."

Proč ale chtějí sociální demokraté, aby Špidla zůstal premiérem a přitom opustil předsednické křeslo strany? Vedení ČSSD se obává, že by v případě pádu Špidlovy vlády prezident Václav Klaus nemusel pověřit sestavením nového kabinetu sociálního demokrata. Nejlepší variantou pro většinu sociálních demokratů je zůstat ve vládě, změnit však zásadním způsobem image na veřejnosti, a to je změna lídra strany, což potvrzují sami poslanci ČSSD. Stačí to? Na to jsme se zeptali politologa Jiřího Pehe.

"Myslím si, že by sociální demokracii pomohlo, kdyby Vladimír Špidla opustil funkci předsedy strany, protože je evidentně osobou polarizující, nikoliv sjednocující. To je pro sociální demokracii velký problém. Myslím, že by sociální demokracii prospěl systém, který je momentálně používán v Německu, tedy že předseda strany Schröder byl vystřídán v této funkci, ale zůstal ve funkci premiéra. Zároveň si ale myslím, že problém sociální demokracie není jenom Vladimír Špidla. Zužovat ho na Špidlu by bylo poměrně laciné. Problém je mnohem hlubší. Spočívá v tom, že sociální demokracie není skutečně homogenní stranou, která má jednotný názor a jasně vyprofilovanou identitu."