Sociální demokracie utrpěla debakl v eurovolbách

Libor Rouček (vlevo) a Vladimír Špidla očekávají konečné výsledky voleb, foto: ČTK

Česká strana sociálně demokratická si plně uvědomuje drtivou porážku, kterou utrpěla ve volbách do Evropského parlamentu. Příčiny debaklu chce proto podrobně analyzovat a vyvodí z toho odpovídající závěry. Na pondělní ráno svolala zasedání stranického grémia, o jehož výsledcích informovala na mimořádné tiskové konferenci. Byl u toho Josef Kubeczka.

Libor Rouček  (vlevo) a Vladimír Špidla očekávají konečné výsledky voleb,  foto: ČTK
Výsledky jednání grémia shrnul v netradičním prostředí - před vstupem do budovy Úřadu vlády - předseda sociálních demokratů, premiér Vladimír Špidla. Hloučku novinářů sdělil:

"Politické grémium se rozhodlo svolat ve smyslu stanov jednání Ústředního výkonného výboru strany na 11. července. Cílem je obnova akceschopnosti strany po prohraných evropských volbách, obnova mandátu vedení a překonání vnitřních rozporů ve straně. Volební výsledek je vždy otázkou celého politického vedení, to je komplexní záležitost, a proto, jak jsem řekl, je záměr obnovit mandát vedení. To je jedna ze součástí tohoto jednání."

Vladimír Špidla také nastínil hlavní příčiny neúspěchu sociální demokracie v historicky prvních českých volbách do Evropského parlamentu.

Sčítání volebních hlasů,  foto: ČTK
"Je to naprosto jasná porážka. Myslím si, že existuje několik důvodů, ale vyžaduje to jasnou analýzu. V prvé řadě jsou to evropské volby, občané je nepřijali úplně jako volby vnitrostátní a proto tak malá účinnost. Dále je naprosto zřejmé, že sociálnědemokratičtí voliči nepřišli, a to jsou otázky, jejichž příčiny musíme nalézt, ale nepochybně to má důvody vnitropolitické. Za třetí obraz sociální demokracie už je delší dobu takový neurovnaný a rozhádaný, a to je určitě další z příčin."

Vladimír Špidla prohlásil, že o případných změnách ve vládním kabinetu se na grémiu nehovořilo. Ke spekulacím, že i po jeho případném odstoupení z čela sociální demokracie by si ponechal funkci premiéra, Vladimír Špidla řekl:

"To je samozřejmě věc, kterou si musí Ústřední výkonný výbor strany velmi pečlivě promyslet, jak postupovat. Já si dovedu představit, že někteří to říkají, dovedu si představit, že jiní hovoří jinak. Cíl, který máme, je poměrně jednoduchý. Sociální demokracie je víc než jenom pouhá politická strana. Je to politické hnutí s více než stoletou tradicí a jejím cílem je mít co největší vliv. K tomu použije prostředky, které jsou vhodné a takovéto úvahy se jistě mohou vynořovat. Budou zváženy."

Vladimír Špidla přiznal, že volby byly pohlavkem současné vládě. Je podle něj ale lepší, že ho dostala už teď, než aby jí byl uštědřen při podzimních senátních volbách. Za měsíc, který zbývá do zasedání ústředního výkonného výboru chce Vladimír Špidla připravit program pro zbývající dva roky mandátu své vlády. Pokud se mu nepodaří program obhájit, o budoucnosti vlády a jeho postavení v ní zřejmě rozhodne mimořádný sjezd.