Voda zaplavila sklad Správy hmotných rezerv. Hrozí znečištění studní

Hasiči v Podolském potoce, foto: ČTK / Josef Vostárek

Mastná oka přilákala pozornost lidí po přívalových deštích na Pardubicku. Voda zasáhla sklad v areálu Správy hmotných rezerv, odkud unikly ropné látky.

Hasiči v Podolském potoce,  foto: ČTK / Josef Vostárek
Hasiči v Podolském potoce,  foto: ČTK / Josef Vostárek

Hrozí znečištění studní. Jak uvedl předseda Správy státních hmotných rezerv Pavel Švagr, škody dosahují několika milionů korun. Voda se dostala do jednoho tunelu, ve kterém je podzemní nádrž.

"Ta nádrž byla nadzdvižená, a jak voda opadávala, tak se urazila příruba. Máme únik nafty. Budeme tu situaci dál monitorovat. Přes všechna opatření takovýmto přírodním živlům nejsme schopni poručit, aby se nám vyhnuly."

Heřmanův Městec zahájil monitoring studní

Ropné látky unikly do jímky, dostaly se do dešťové kanalizace a rozvodněného Podolského potoka. Lidem z Kostelce u Heřmanova Městce na Chrudimsku bylo doporučeno nepoužívat vodu ze studní.

Nebezpečná by mohla být voda hlavně v blízkosti Podolského potoka, potvrdil starosta Heřmanova Městce Josef Kozel ze spolku Živé město: "Děláme monitoring studní, které by připadaly v úvahu pro možné zasažení."

Rozvodněný potok komplikoval umístění norné stěny

Hasiči umístili na potok nornou stěnu,  foto: ČTK / Josef Vostárek

Hasiči už průsak utěsnili a vodu z areálu odčerpávají. Situaci komplikuje rozvodněný potok, norné stěny se tak musely dávat několik kilometrů od skladu, potvrdila mluvčí hasičů Vendula Horáková:

"Norná stěna byla umístěna až na vodním toku v Klešicích. Monitorujeme Podolský potok i v místech, kde se vlévá do Labe. V průběhu nočních a časných ranních hodin nebyla zachycená v tomto místě nornou stěnou žádná látka. Teď vytipováváme další místa, abychom v případě snížení průtoku mohli posunout norné stěny blíž areálu."

Jak moc by zdroje vody mohly být kontaminované, potvrdí vzorky. Zásah hasičů komplikuje i fakt, že areál a nádrže jsou umístěné i v podzemí.

10
49.948111700000
15.663102400000
default
49.948111700000
15.663102400000