Volby lídrů ČSSD v jednotlivých krajích

logo ČSSD

Sociální demokracie volila o tomto víkendu v několika dalších krajích lídry, kteří povedou volební kandidátky ČSSD v parlamentních volbách v příštím roce. Výsledky krajských voleb ukazují, že ve střetu mezi zemanovským a protizemanovským křídlem ve straně vítězí spíše oponenti Zemanova politického stylu. Připravila Milena Štráfeldová.

logo ČSSD
Po Petře Buzkové, která povede pražskou volební kandidátku, se lídry i v dalších krajích stali Zemanovi kritici: Michal Kraus za Liberecko a Lubomír Zaorálek v Moravskoslezském kraji.

Dosavadní předseda zahraničního výboru sněmovny Zaorálek porazil v Ostravě ministra pro místní rozvoj Petra Lachnita o téměř třetinu hlasů. Kvůli Lachnitovi se také vyhrotil spor mezi ostravskými sociálními demokraty, kteří původně ministra zařadili na nevolitelné místo na kandidátce, a krajským výborem strany, který Lachnita ve volbách podporoval. Nový lídr ČSSD na severní Moravě Lubomír Zaorálek k výsledkům voleb v Ostravě uvedl:

"Pokud jsem dokonce už viděl titulky "Rozkol v severomoravské sociální demokracii" a podobně, tak mám za to, že tato konference je ukončením té vnitřní debaty o směřování sociální demokracie."

Lídrem sociálně demokratické volební kandidátky na Vysočině se po víkendové krajské konferenci strany překvapivě stal ministr obrany Jaroslav Tvrdík. Jeho jediný rival, ministr dopravy Jaromír Schling, skončil až na čtvrtém místě. Schling se po volbách netajil svým zklamáním:

"Rozhodně nemám radost z toho, jak to dopadlo, jsem přesvědčen, že to není nejlepší zpráva pro voliče. Někteří delegáti zapomněli na to, že prvořadý je zájem sociální demokracie."

Vítěz krajských voleb Jaroslav Tvrdík k tomu ale uvedl:

"Zklamání je pochopitelné, zklamání existuje i po sportovním zápase. A jestliže ten sportovní zápas je fér, tak prohra prostě bude chvilku mrzet, ale přebolí."

Podle prvních komentářů sociální demokracie dokázala před parlamentními volbami nabídnout to nejlepší, co má. Například vítězství Tvrdíka na Vysočině a ministra financí Jiřího Rusnoka v Královéhradeckém kraji podle tisku ukazují, že si sociální demokraté uchovali zdravý rozum. Nové lídry podporuje i předseda strany Vladimír Špidla:

"Ty dosavadní výsledky, které znám, přivedly do pozice lídrů lidi, kteří jsou skutečně věrohodní a mají politickou sílu a váhu."

Vedení ČSSD má podle stranických stanov možnost kandidátky ještě změnit. Vladimír Špidla však k tomuto kroku v současnosti nevidí jediný důvod. Druhé a závěrečné kolo stranických voleb proběhne příští sobotu.