Vyplácení odškodného nuceně nasazeným se opět oddaluje

Lidem nuceně nasazeným za druhé světové války na otrocké práce v nacistickém Německu svitla další jiskřička naděje na to, že se konečně dočkají spravedlivého odškodnění. Německý fond, z něhož má být odškodné vypláceno, byl totiž alespoň teoreticky naplněn. Jak však zjistil Josef Kubeczka, zdaleka není vyhráno.

Před 62 lety vstoupila na české území nacistická vojska. Dodnes je vzpomínka na 15. březen 1939 zlým snem pro všechny, kterým tehdejší události radikálně změnily celý život. Těch, kteří přežili takzvané totální nasazení a v průmyslových či zemědělských podnicích vykonávali pro říši otrockou práci, je rok od roku méně a ti, kteří dosud žijí, marně čekají na odškodnění. Dobrou zprávou pro ně má být podle hlavního českého vyjednavače Jiřího Šitlera závazek německých podniků zvýšit své příspěvky do fondu pro odškodnění nuceně nasazených. Shromážděno má být celkem pět miliard marek - tedy přesně taková suma, kterou má německé hospodářství na odškodnění přispět:

"To, že německé podniky byly schopny tuto sumu shromáždit, je dobrá zpráva, ale bohužel to nestačí. Jednak to udělaly příliš pozdě, již po rozhodnutí americké soudkyně, která tím pádem nemohla stanovit právní jistotu pro německé podniky, a dále německé podniky tuto sumu nesplatily do té německé nadace. To, že ji mají na svých kontech, to bohužel nestačí. Oni ji musí zaplatit té německé nadaci a to včetně ještě dalších sto miliónů marek úroků."

Určit termín výplat obětem je podle Jiřího Šitlera zatím obtížné. Česká strana spolu s polskou proto vyzvaly k jednání, na kterém by měly všechny zúčastněné strany hledat řešení tohoto problému - tak aby výplaty mohly být zahájeny co nejdříve.

Mezi zhruba jedním milionem lidí, kterých by se odškodnění za nucené práce mělo týkat, jsou i desítky tisíc českých občanů. Další odklad vyplácení odškodného, přičemž vyjednávání už trvá dva roky, se pochopitelně nelíbí českému Svazu nuceně nasazených za druhé světové války. Jeho místopředseda pan Karel Růžička v rozhovoru pro Radio Praha poukázal na to, že bývalých nuceně nasazených velmi rychle ubývá:

"Každým rokem to je deset procent. To je právě ta tragédie, na kterou už delší dobu upozorňujeme a taky jsme je na to upozornili v dopise zaslaném na základě naši iniciativy Českou radou pro oběti nacismu panu kancléři Schröderovi. Skutečně to je ta tragédie, že se to neustále odsouvá a když si vzpomeneme na první sliby o tom, že dojde k tomu odškodnění, tak to už je dva roky. Je potom otázka, když se to bude i nadále takle odsouvat, tak komu ty peníze budou chtít vyplácet."