Vyplavené obrazy

Národní technické muzeum skromnou výstavou dává na vědomí, že na vyplavené archívy, zakonzervované v mrazících boxech, se nezapomnělo. Jsou zde vzácné architektonické návrhy, Muchovy plakáty, korespondence, staré tisky atd. Své fondy muzeum postupně na drahých vakuových vysoušečích nebo ručně, prokládáním savými materiály, zbavuje vody a nečistot. V Národním technickém muzeu v Praze natáčel Vilém Faltýnek.

"Na tohle pracoviště přichází umytý materiál. Tyhle desky to zatíží, těmito textíliemi se ty materiály vysušují. Pak se balí a vozí do desinfekce...," vysvětluje vedoucí vysoušecího pracoviště Národního technického muzea Jan Hozák. Listuje stohem suchých pauzových papírů z 20. let minulého století. "Tady vidíte, ta tuš - není vůbec rozpitá. To byly dílenské výkresy, které se dostávaly často do nevybíravých podmínek, podle toho se volalila kvalita papíru i tuše, aby se nezničily. A dneska se nám to náramně vyplácí."

Jana Hozáka se ptám, kolik stačili od povodní zpracovat zaplavených archiválií.

"Vysoušíme od února 2003 a intenzivně od července 2003, protože od toho července nastoupili brigádníci, kteří dělají jenom tuto práci, zatímco předtím jsme dělali vysoušeče my a přitom jsme se starali ještě o běžnou agendu. A do této chvíle, mluvím za Archiv pro dějiny techniky a průmyslu, se podařilo vysušit zhruba 10 procent postiženého materiálu."

Odhadnete, jak dlouho by práce tímto tempem mohly pokračovat?

"Když budeme postupovat tak jako dosud, tak by myslím do pěti let mělo být všechno suché."

Takže vy teď provádíte pouze vysoušení?

"Vysoušení a vyčištění je první krok. Pro nás je nejdůležitější dostat ty věci do takového stavu, aby mohly na restaurátorský zásah čekat v bezpečí, vydesinfikováné a suché i několik let. Ty technické výkresy na pauzácích, řada rukopisů i tisků je po vysušení v tak dobrém stavu, že nebudou vyžadovat restaurátorský zásah."

A třeba akvarely nebo perokresby?

"Akvarely, tady ty kolorované výkresy, před kterými tady stojíme, nebyly restaurovány. Jak vidíte, barva i tuš drží naprosto dokonale. Vetšinou inkoust a tuš z období první republiky a starší drží naprosto spolehlivě, což je pro nás příjemné překvapení."