Výstava ukáže křehkou krásu českého skla

Foto: Charlotte Tomešová

Nejkrásnější české výrobky skla a bižuterie budou ke zhlédnutí na výstavě s názvem Křehká krása, která proběhne od 6. až 9. srpna ve výstavním areálu Eurocentra v Jablonci nad Nisou.

Milada Valečková,  foto: Charlotte Tomešová
Čtyřicet pět výrobců představí svoji nejnovější kolekci na prodejních stáncích. Milada Valečková, ředitelka Muzea skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou uvádí, co mohou návštěvníci na výstavě vidět a jaký program je pro ně připraven:

"Pro návštěvníky je velmi zajímavý doprovodný program. Hlavně kreativní dílny nebo ukázky tradičních technik. Budou si moci vyzkoušet tažení skla u kahanu, podmalbu na skle, malování vánočních ozdob nebo si prohlédnout sklářskou pec či výrobu bižuterie. Toto jsou veliká lákadla výstavy Křehká krása. Každý rok rozšiřujeme také dětský program. Například tradiční dětská dílnička, kterou vede princezna. Děti se budou moci těšit na pohádky nebo písničky. I pro rodinu je tedy zajímavé sem přijít."

Foto: Charlotte Tomešová
Křehká krása nabídne i několik dalších lákadel. Mezi ně patří skleněné šaty designérky Blanky Matragi "Orchidej". Dále prostorovou plastiku světoznámého výtvarníka Reného Roubíčka EXPO, Preciosa Group bude prezentovat unikátní výstavu mladého designu "Mistr křišťálu" a k vidění bude i sada medailí z mistrovství světa v ledním hokeji. Bohatý kulturní program doplní módní přehlídka Made in Jablonec 2015. Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou návštěvníkům nabídne v rámci výstavy největší vystavenou expozici skla v České republice, 5 mil. kusů skleněných knoflíků, vánoční ozdoby, aj.

Sklářský průmysl před časem postihla hospodářská krize. Situace na trhu se ale lepší:

"Krize je za nimi. Ti, kteří krizi přežili, kolem roku 2008 až 2010, tak dnes už nabírají nové zaměstnance. Ty dobré české firmy si na práci nemohou stěžovat," uvedla Milada Valečková s tím, že sklářský průmysl začíná opět kvést. Po sedmi letech začala být poptávka po dělnících ve sklárnách. V zahraničí je české sklo a bižuterie ekvivalentem vysoké kvality řemeslné práce.

10
50.724907600000
15.169397600000
default
50.724907600000
15.169397600000