Do Jablonce nad Nisou se vracejí slavné výstavy skla a bižuterie

Do Jablonce nad Nisou v severních Čechách se po letech znovu vrací mezinárodní výstava skla a bižuterie. Ve dnech 20. - 27. června tu proběhne Mezinárodní trienále, na kterém se představí čeští i světoví autoři skleněného šperku. Chybět ale nebudou ani oděvní návrháři. Organizátoři chystají i bohatý kulturní program. Více už Milena Štráfeldová:

Mezinárodní výstavy skla a bižuterie v Jablonci mají už šedesátiletou tradici. Ve městě, které se výrobou skleněných perel proslavilo až v Egyptě nebo v Indii, začaly už ve 40. letech minulého století. V 60. až 80. letech patřily jablonecké výstavy skleněného šperku k nejvyhledávanějším veletržním akcím v Československu. Jen v r. 1965 je navštívilo na tři sta tisíc lidí. Město Jablonec se spolu s Muzeem skla a bižuterie a Libereckým krajem rozhodlo na tuto tradici navázat:

"Myslím si, že mnozí lidé mají ještě v paměti velmi známé výstavy skla a bižuterie, které bezprostředně souvisely i s Libereckými výstavními trhy, a že to byla vždy taková letní událost,"

připomíná Jana Fričová z jabloneckého Městského úřadu. Podle ředitelky Muzea skla a bižuterie Jaroslavy Slabé se letošní trienále zaměří hlavně na skleněné perle, jejich historii i současné šperkařské využití:

"Trienále obsahuje mnoho výstav. Ta nejdůležitější je Oděv a jeho doplněk, pak je Šperk ze skleněných perlí, a protože jsme uspořádali symposium na téma skleněná perle, tak ukážeme i výsledky symposia. Naše umělecké školy chtěly také tvořit na téma skleněná perle. A jak ji využili naši studenti, uvidíme v Galerii Belveder v Jablonci nad Nisou."

Oděvní tvorba se na letošním trienále představí v daleko větší míře, nežli tomu bylo u předchozích šperkařských výstav:

/Fričová/ "Bude se na tom podílet mnoho profesionálních oděvních tvůrců a oděvních návrhářů, ale i studentů uměleckých středních škol. Nedílnou součástí samozřejmě budou i velké módní přehlídky."

Přehlídky už patří k doprovodnému kulturnímu a společenskému programu trienále:

/Slabá/ "Chtěli jsme vyhovět návštěvníkům hlavně v létě, kdy sem přijíždějí cizinci. Tak jsme uspořádali Perlový jarmark, od 12. do 20. července. A kromě výstav bude u nás ještě možnost vidět ukázky, jak se vyrábí bižuterie. Každý si bude moci vyzkoušet i výrobu bižuterie nebo montáž. Budou tu také odpolední vystoupení souborů nejen z Jablonecka."

Na Kristiánově u Jablonce také první sobotu v září proběhne tradiční sklářská pouť, na kterou se sjíždějí skláři a šperkaři z celých Jizerských hor.