Čím zdobily vánoční stromky naše babičky a jak je možná budou zdobit naše děti, ukazuje výstava v Jablonci nad Nisou

Foto: Barbora Kmentová

Největší veřejnou sbírku skleněných vánočních ozdob má Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou. Letos z více než 15 tisíc předmětů připravilo výstavu s názvem Skleněné vánoční ozdoby: Minulost,současnost, vize. Vidět na ní můžete nejen důvěrně známé ozdoby, ale i ty, které se sice v Československu nebo později samostatné České republice vyrobily, ale byly určeny pouze na export. Nechybějí také kuriozity, třeba v podobě černošského Santa Clause. Minulost ozdob zatím přenecháme svátečním Historickým obzorům a spolu s kurátorem výstavy Petrem Novým se zastavíme u současnosti a vizí.

Vy nevystavujete jen ty samotné staré vánoční ozdoby, ale vystavujete i současné věci...

"My jsme se rozhodli, že zkusíme oslovit studenty současných sklářských škol a selektivně i vysokých škol, zdali by na tématu ´skleněné vánoční ozdoby´nalezli něco zajímavého. Nedělali jsme to sami, dělali jsme to v rámci soutěže Mistr křišťálu, kterou vyhlašuje firma Preciosa. Ty vzory, které vznikly, jsou velmi zajímavé. Studenti se samozřejmě snažili velmi často uniknout z toho tématu skleněných vánočních ozdob, ale i to je pro návštěvníka myslím velmi poučné, protože tady může vidět např. různé druhy svítidel, o kterých si studenti představovali, že by byla vhodná pro americký vánoční trh, a mohou tady vidět i bižuterii, která by měla být prodávána ve vánočním období. Mimo to ovšem minimálně v jednom případě vznikl velice podařený, úplně nový typ skleněné vánoční ozdoby v kombinaci s kovem. Je vyplétaná z perliček a stojí za vidění."

Mohl byste trochu popsat i ten lustr, který visí nad námi?

"Jeden z oceněných předmětů je lustr Anety Ryšánkové, který na první pohled vypadá jako několik nad sebou pověšených ´zepelínů´, na první pohled nevyvolává žádnou představu Vánoc, ale když se podíváte pod něj, tak uvidíte, že hází nádherný stín v podobě vánoční hvězdy.

Všechny vítězné práce pocházely ze sklářské školy v Železném Brodě, jim se to téma nakonec tak zalíbilo, že v něm pokračovali i dále, takže na výstavě máme i takovou dvojvitrínku, kde ukazujeme, jaké vymysleli vánoční ozdoby."

Výstava má v podtitulu i vize. Tady je vidíme?

"Do jisté míry vidíme v této části takovou vizi možná mladých lidí o skleněných Vánocích, pro ně moc přitažlivé nejsou, protože se patrně trochu děsí toho, že skleněná koule bude vždycky skleněná koule a asi neví, jak si s tím mají poradit. My jsme proto oslovili ještě sklářského výtvarníka Milana Vobrubu, který žije od 60. let ve Švédsku a na přelomu 50. a 60. let koketoval s vánočními ozdobami. A on skutečně jen pro tu naši výstavu vyvzoroval vánoční ozdoby. "

Mohli bychom se na ně přejít podívat?

"Vobrubovy ozdoby jsou specifické i ve tvarech. On si velmi s těmi tvary hraje, asi nejvíce by se to dalo přiblížit tvarově k tomu, co se objevovalo po Bruselu 1958. Ty jeho dekory jsou velmi hravé, je to takový určitý naivismus. Třeba i ta forma ptáčků nebo dalších různých létajících zvířátek, ony spíše vypadají jako nějaké animované figurky z nějakého možná Trnkova filmu."

Vy tady také předvádíte, jak by si člověk mohl letos vystrojit stromeček tak, aby byl "in"? Jak na to?

"My v rámci vize vystavujeme práce studentů a výtvarníka Vobruby, ale máme tady i žhavou současnost. Od dvou firem stromečky, z nichž jeden je vyzdobený rautovými ozdobami, to jsou vnitřně stříbřené perličky, které jsou navlékané do různých obrazců ve spojení s trubičkami."

A jaké barvy tedy letos použít na stromeček?

"Co se barevnosti týče, tak my tu máme takovou kombinaci, zlaté, červené, možná medové...zatím se údajně uzavírá období zlato-červené a na příští sezónu už budou úplně jiné barevnosti."

Minulost, současnost i budoucnost vánočních ozdob budou moci návštěvníci jabloneckého muzea skla a bižuterie obdivovat až do poloviny května.