Jedinečná sbírka vánočních ozdob online. Jablonecké muzeum pokračuje v digitalizaci

Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou

Jablonecké Muzeum skla a bižuterie nabízí nejenom stálé expozice, ale své sbírky postupně zpřístupňuje také v digitální podobě. Muzeum, které spravuje největší kolekci bižuterie na světě a jednu z největších evropských veřejných sbírek skla, letos také slaví kulatiny. Poprvé se otevřelo veřejnosti v roce 1904.

Součástí procesu digitalizace sbírek je i postupné publikování muzejní sbírky vzdáleným přístupem. Už loni muzeum spustilo volně přístupnou on-line databázi v české a anglické jazykové verzi, která zájemcům nabízí ke zhlédnutí tři podsbírky. Mohou si prohlédnout sklo Riedel, Umělecké řemeslo, kde jsou šperky a sbírku Waldes-Knoflík, kterou tvoří mimořádná kolekce knoflíků ze zaniklého muzea továrníka Jindřicha Waldese.

Zdroj: Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou

Databáze prezentuje sbírkové předměty, které je možné vyhledávat jak v celé sbírce, tak i v jednotlivých specializovaných podsbírkách. Umožňuje také předměty třídit podle typu, autora nebo výrobce, materiálu, techniky, provenience a datace.

Digitalizace sbírek | Foto: Liberecký kraj

Karta sbírkového předmětu obsahuje vždy hlavní fotografii a název předmětu. Zájemci se dozvědí například z jakého materiálu, jakou technikou byl vyroben, jaké je provenience, kdo byl jeho autorem, výrobcem, a také dobu vzniku předmětu.

Petr Nový | Foto: Tomáš Mařas,  Český rozhlas

Aktuálně se muzeum soustředí na další atraktivní sbírkové celky, a to vánoční ozdoby, medaile a plakety a knoflíky. „Při výběru podsbírek k digitalizaci je zohledňován i dlouhodobý zájem české a zahraniční veřejnosti o konkrétní témata a typy předmětů,“ uvedl hlavní kurátor muzea Petr Nový.

Největší sbírka skleněných vánočních ozdob

Muzeum spravuje největší veřejnou sbírku skleněných vánočních ozdob na světě čítající více než patnáct tisíc předmětů. Sbírka je pozoruhodná nejen počtem, ale i množstvím vzorů a jejich variací, barev a odstínů, použitých tradičních i moderních dekoračních technik a doplňujících komponentů.

Většinu ozdob tvoří dar firmy Jablonex, která v roce 2008 muzeu přenechala celou vzorkovnu unikátních foukaných a dekorovaných vánočních ozdob. Nechybí ani současná produkce nebo historické ozdoby ze začátku 20. století, zejména z období první republiky a let socialismu.

Stálá expozice vánočních ozdob | Foto: Johana Antošová,  Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou

Postupně bude sbírka vánočních ozdob převáděna do online podoby a zveřejňována. Zatím se odhaduje, že to zabere pět let. Zájemci ale díky tomu uvidí i ty části sbírek, které se běžně nevystavují.

Na projekt digitalizace získalo muzeum milion korun z Národního plánu obnovy. Stěžejním bodem projektu je pořízení nového vybavení pro dva fotoateliéry, tedy fotoaparátů a osvětlovací techniky. Knihovna je nově vybavena kvalitním skenerem pro digitalizaci fotografií i historických dokumentů. Nezbytnou součástí je i zvýšení kapacity serveru na ukládání pořízených dat.

Milada Valečková | Foto: Tomáš Mařas,  Český rozhlas

„Digitalizace muzejních sbírek podle současných standardů není jen pořízení digitálních fotografií předmětů. Je to komplexní proces, který vyžaduje propojení kvalifikovaných pracovníků, moderní techniky s dostatečným a plně funkčním datovým úložištěm,“ uvedla ředitelka Milada Valečková.

13
50.722487702530
15.172267846572
default
50.722487702530
15.172267846572
Autor: Katarína Brezovská | Zdroj: Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou
klíčové slovo:
spustit audio