Výstavy Jindřicha Štreita

Fotografie Jindřicha Štreita

Snímky známého českého fotografa Jindřicha Štreita jsou v těchto dnech k vidění na několika místech v Praze. Informuje Evelina Himalová.

Do 5. května vystavuje Jindřich Štreit více než pět desítek černobílých fotografií v Národním muzeu, Tento soubor věnovaný 10. výročí samostatnosti Státní opery Praha, nesoucí název "Za oponou", nekonvenčním způsobem odhaluje bizarní pozadí divadla, ukazuje námahu operní práce a všímá si i mezilidských vztahů. O jeho vzniku autor na vernisáži řekl...

"V polovině roku 2000 mne oslovil ředitel Státní opery architekt Daniel Dvořák, zda bych neměl chuť se podívat do zákulisí divadla. A protože jsem asi před 25 lety podobné téma už zpracovával, jenom trochu jiným způsobem, tak jsem velice rád přijal jeho nabídku a více než rok jsem potom navštěvoval zákulisí Státní opery Praha, a tak vznikaly postupně tyto fotografie."

Fotograf Jindřich Štreit, původním povoláním učitel, je znám jako vnímavý dokumentátor vesnice. Tuto tématiku začal fotografovat už za dob totality, což se nelíbilo tehdejšímu režimu. Byl diskriminován, vězněn, nesměl učit, sedm let pracoval ve Státním statku. Po revoluci v roce 1989 se situace změnila. V současné době působí jako profesor na Slezské univerzitě a pražské Filmové akademii múzických umění, kde učí dokumentární fotografii, a externě na několika dalších vysokých školách. Nejlepší práce, které pořizoval od osmdesátých let, ale které pro jejich "neangažovanost" a "špatný výběr témat" nesměl vystavovat, vyšly v roce 1993 v jeho nejslavnější monografii "Vesnice je svět", a seznámit se s nimi mohli i návštěvníci jeho výstav v zahraničí...

"Je pravdou, že vystavuji od Japonska až po New York, ale to nejpříjemnější vystavování je vždycky doma. V současné době ještě je projekt, na kterém jsem pracoval pět let na maďarské pustě. Je vystaven na Novoměstské radnici. Teď jsem měl mimořádnou příležitost odjet do Ruska a více než měsíc fotografovat českou menšinu, která se objevila v Novorossijsku, a poznat, jak žijí lidé, kteří odešli už v předminulém století, Češi, kteří tři generace už tady nebyli, a stále umí česky. To bude výstava, na které pracuji, a doufám, že vyjde i kniha."

Nejnověji se Jindřich Štreit prezentuje svými snímky na kolektivní výstavě "Očernění o životě Romů v Čechách" v pražském Divadle Archa v rámci 4. ročníku mezinárodního festivalu dokumentů o lidských právech. A jaké výstavy připravuje mimo vlast, či jaké mu ve světě právě probíhají?

"Jednak velkou výstavu ve Vilniusu, ale tu nejdůležitější letošní v Toulouse v akci ´Česká kultura ve Francii´, která shrne mou fotografickou činnost tam. Já jsem pracoval na mnoha projektech v této zemi a všechny budou ve Francii představeny. Teď mi skončila výstava v Mnichově s Adrienou Šimotovou, probíhá ještě výstava v Chicagu a v mnoha dalších zemích. Hlavně je to cyklus ´Cesta ke svobodě´, která putuje po Evropě. Byl vystaven v Rakousku, ve Francii, samozřejmě vystavuji hodně na Slovensku, jedu do Poznaně příští měsíc. Česká centra hodně mi v tom pomáhají, takže nemohu si naříkat na nedostatek aktivit ani výstavních možností."