Vzácná shoda členů tripartity

0:00
/
0:00

Kvůli současné hospodářské krizi je třeba především rozhýbat trh s bankovními půjčkami. Banky totiž v souvislosti s finanční krizí omezily poskytování úvěrů, které navíc zdražily. Na čtvrtečním jednání tripartity se na tom shodli zástupci zaměstnavatelů, odborů i vlády.

Petr Nečas
Zaměstnavatelé a odboráři na jednání tripartity vyzvali zákonodárce všech parlamentních stran, aby přestali s politickými půtkami a především řešili dopady krize. S ministry, kteří zastupují vládu v tripartitě, se dohodli na častějším jednání. Zástupci vlády zaměstnavatelům a odborům shrnuli, jaká opatření k řešení dopadů krize mají připravená a co ještě plánují. Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas k tomu řekl:

"My jsme se především dohodli na tom, že všechny tři strany tripartity mají zájem společně konzultovat problémy, které souvisejí s ekonomickými problémy, které jsou důsledkem globální ekonomické krize. Shodli jsme se na tom, že některá opatření jsou velmi klíčová a způsobují problémy v ekonomice, že například zamrznutí úvěrů je něco, co může mít devastující dopad na českou ekonomiku. Shodli jsme se na tom, že je zájmem všech tří stran udělat kroky, které povedou k maximální možné, udržitelné zaměstnanosti občanů České republiky."

Uvolnit bankovní trh, tedy znovu oživit poskytování úvěrů firmám, je jedno z řešení, na kterém se shodly všechny tři strany tripartity. Za zaměstnavatele to potvrdil viceprezident Svazu průmyslu a dopravy České republiky Tomáš Hanák:

"Z hlediska podnikatelů je nejvážnější věcí oživení bankovního trhu. Bez peněz nebude fungovat ekonomika. Je to nejzávažnější problém. Pak samozřejmě očekáváme, že vláda nastartuje investice a veřejné zakázky ve vztahu k dopravní infrastruktuře, k ekologii, k obnově vozového parku, železničních vozidel, bytový fond a další. Čili ty věci, které stát má v rukách a může ovlivňovat."

Tyto kroky by podpořily výkon ekonomiky a firmám by přinesly nové zakázky. Odboráři přišli s jedenácti návrhy, které by měly omezit vliv krize na zaměstnance. Podle předsedy Českomoravské konfederace odborových svazů Milana Štěcha s prosazením některých z nich nebude problém:

Milan Štěch
"Na některých vůbec trvat nebudeme muset, protože už pan ministr Nečas naznačil, že některé ty věci bude urychleně řešit. Například změnu insolvenčního zákona, aby se neopakovala pozice sklářů, určitě přesměrování sociálních podpor a další věci. Tam vláda už k tomu dochází také. Budou tam ale některé věci, které se týkají vůbec pojmenování příčin té krize a uznání, že není řešení, že si vláda bude nějakým způsobem dále snižovat možnosti řešit tím, že bych chtěla snižovat daně nebo pojištění."

S některými návrhy odborářů ale ministr Nečas nesouhlasí:

"Ty náměty odborářů se hodně kryjí s náměty sociální demokracie a dohromady by znamenaly hrozbu neschopnosti České republiky financovat své závazky, protože to není jenom otázka toho, že se navýší dluhy. Jedná věc je udělat dluhy, a druhá věc je, že na ty dluhy už vám nikdo nepůjčí. Může nastat situace, která nastala v Lotyšsku a v Maďarsku, že oni se již neobejdou bez mezinárodní pomoci a jejich dluhopisy například nikdo vůbec nekoupí. Představa, že nasypeme do ekonomiky 50, 100 miliard korun, musím říci, že je velmi nebezpečná."

Předsednictvo tripartity by mělo prodiskutovat opatření na řešení krize na schůzce příští úterý.