Waldemar Matuška by oslavil 90 let

Adolf Vrhel: Waldemar Matuška

Byl jedním z nejpopulárnějších československých zpěváků 60. a 70. let 20. století. S mužným zjevem a sytým barytonem se těšil přízni především ženského publika.

Rodák z Košic se od dětství pohyboval v Praze. Po rodičích zdědil hudební talent, hrál na kytaru, kontrabas, mezi jeho oblíbené nástroje patřilo banjo.

Začátky v Semaforu

V roce 1960 se Waldemar Matuška stal zpěvákem divadla Semafor, zpíval písně Jiřího Šlitra a Jiřího Suchého. Písně ze semaforského období jako „Árie měsíce“, „Písnička pro Zuzanu“, „Tereza“ nebo duet s Evou Pilařovou „Ach, ta láska nebeská“ přispěly k jeho startu do výšin českého popu. Repertoár doplňoval americkými filmovými písněmi („Buď pořád se mnou“), lidovými („Jó, třešně zrály“, „Růže z Texasu“) nebo podobnými domácími („Nebeský kovboj“, „Divoký koně“).

Hana Hegerová,  Waldemar Matuška | Foto: Česká televize

V té době se také pravidelně objevoval v populárních filmech jako v Limonádovém Joeovi z roku 1964, Kdyby tisíc klarinetů z roku 1965 či Fantomovi Morrisvillu z roku 1966. Nejvíce oceňovanou rolí je ovšem postava Zášínka ve snímku Vojtěcha Jasného Všichni dobří rodáci z roku 1968.

Walda, jak se mu lidově přezdívalo, získal dva Zlaté slavíky. I když si nikdy nemohl stěžovat na nedostatek popularity, jasnou jedničkou v té době byl Karel Gott se svým školeným hlasem i romantičtějším projevem.

Emigrace do USA 

V roce 1986 Waldemar Matuška emigroval i s rodinou do USA. Už měl dost šikany ze strany StB, která ho měla v hledáčku od počátku kariéry, a dělala mu nejrůznější naschvály. Jeho písně se okamžitě dostaly na černou listinu. Úřady také zlikvidovaly Matuškovu nevydanou desku a odstranily jeho hlas i z populárního seriálu Chalupáři.

Olga Matušková se synem a manželem,  foto: archiv Olgy Matuškové

Matuška se v USA neztratil - absolvoval řadu koncertů pro krajany a vydal několik desek. Do vlasti se mohl znovu podívat až po roce 1989 a u publika měl stále úspěch. Ač jezdil do Prahy velmi často, natrvalo se už nevrátil. Ke konci života trpěl vážnými zdravotními problémy, kterým podlehl 30. května 2009 ve svém americkém domově v Saint Petersburgu na Floridě.

Řada Matuškových písní, které mezitím zlidověly, zazní na podzim na vzpomínkovém koncertě, který připomene jednu z největších hvězd české pop-music.