Wi-fi zóna na pražském Smíchově ukazuje, jak by mohlo fungovat Open Spectrum

open_spectrum.jpg

Hledáte bezplatné připojení k internetu? Pak máte šanci na pražském Smíchově, kde letos vznikla největší wi-fi zóna v České republice. Za projektem stojí místní radnice.

Už několik měsíců mají obyvatelé i návštěvníci části Smíchova možnost připojit se bezdrátově k internetu pomocí sítě wi-fi. Tedy pokud mají v osobním počítači tzv. wi-fi kartu. Wi-fi síť zřídila radnice Prahy 5 jako službu pro veřejnost. Jak říká Martin Stránský ze smíchovské radnice, k vybudování wi-fi sítě využili připojení škol k internetu: "Stávající síť byla povýšena na wi-fi tak, že jsme na budovy škol umístili vysílače, které v jejich okolí umožňují bezdrátové připojení k internetu. To mohou využívat jak školy tak veřejnost."

Vznik wi-fi sítě je unikátní ze dvou důvodů. Jednak je připojení k síti zdarma, náklady platí orgán místní samosprávy. Podle radnice Prahy 5 přispívá zřízení takovéto služby k vytváření vhodného prostřední, které podpoří rozvoj podnikatelských aktivit a v konečném důsledku přinese více peněz do obecní pokladny.

Druhým zajímavým aspektem je to, že jde o první krok při prosazování myšlenky, nazývané Open Spectrum. Tímto termínem se označuje otevřené rádiové spektrum, kde vznikají nové služby bez zásahu regulačních orgánů. Regulátory v České republice představují Český telekomunikační úřad a Rada pro rozhlasové a televizní vysílání.

Příznivci Open Spectra namítají, že činnost regulačních orgánů, které se pasovaly do pozice "správců spektra," již dnes není na místě. "Za století používání rádiového spektra vznikl dojem, že spektrum je vzácný přírodní zdroj a povinností vlád je přístup do tohoto spektra regulovat udělováním licencí," říká Petr Marek z Nadace Místa v srdci, která projekt Open Spectrum v České republice prosazuje. "Tento přístup už ale neplatí. Moderní digitální přijímače jsou natolik inteligentní, že rozlišují mezi signály a umožňují uživatelům, aby velmi efektivně sdíleli rádiové frekvence bez exkluzivního licencování."

Za první krůček tímto směrem, tedy nelicencovaný přístup do spektra, lze považovat právě smíchovskou wi-fi síť. Pracuje na frekvenci 2.4 GHz, kterou pro tento svým způsobem experimentální účel vyčlenila Mezinárodní telekomunikační unie ITU. Projekt ještě větší wi-fi sítě se připravuje v americké Filadelfii. Liberálnější přístup ke spektru - tedy méně regulace a více volných frekvencí pro nové služby - slibuje americká regulační komise FCC i Evropská komise. "Nejde o to ze dne na den přestat regulovat celé spektrum," uzavírá Petr Marek, "důležité je postupně uvolnit malou část frekvencí pro nelicencovaný přístup. Smíchovská wi-fi síť ukazuje, jaké možnosti tento přístup skýtá."