Yoko Ono v Praze

Yoko Ono při zahájení své výstavy nazvané Women's Room, foto: ČTK

Yoko Ono osobně zahájila v Praze výstavu Woman´s room, ženský pokoj. Sedmdesátiletá vdova po zpěvákovi Beatles Johnu Lennonovi přímo ve výstavní síni dokončila jedno ze svých děl a vlastnoručně na zdi prázdné místnosti napsala krátké texty. Yoko Ono přijela do Prahy na pozvání Medy Mládkové a jejího Musea Kampa. Návštěvu Yoko Ono sledoval Jaromír Marek.

Yoko Ono při zahájení své výstavy nazvané Women's Room,  foto: ČTK
Yoko Ono strávila v Praze jeden jediný den. Zahájila výstavu v Museu Kampa a navštívila i známou Lennonovu zeď na Velkopřevorském náměstí. Ta vznikla spontánně po Lennonově smrti a stala se jakýmsi otevřeným dopisem lásky, míru a přátelství. K portrétu Lennona přinášeli lidé svíčky a připisovali další a další básničky a vzkazy. Zeď se brzy stala trnem v oku komunistické Veřejné bezpečnosti. Policisté ji pravidelně bílili a účastníky neorganizovaných setkání zatýkali. Přesto zeď vydržela až do dnešních dní. Yoko Ono na zeď připsala několik svých krátkých textů. "Je nádherná!", prohlásila po návštěvě pietního místa, o kterém prý hodně slyšela. Ještě před návštěvou Prahy jí totiž paní Meda Mládková poslala několik fotografií této zdi. Jaká byla reakce?

"Byla velmi dojatá. Ta zeď je zcela jedinečná",říká Meda Mládková.

Yoko Ono s Medou Mládkovou,  foto: ČTK
A ještě jedna věc spojuje Yoko Ono s Prahou, respektive někdejším Československem. V roce 1968 totiž spolu s Johnem Lennonem poslali do Prahy obrázek se vzkazem "Mír Československu". Na to se však Yoko Ono už příliš nepamatuje.

"V roce devatenáct set šedesát osm? Děkuji za připomenutí", směje se Yoko Ono.

Její pražská výstava představuje několik krátkých filmů z druhé půle šedesátých let a nová díla z konce let devadesátých, instalaci Modrý pokoj a Strom přání. Smrk, na který každý návštěvník může zavěsit papírek se svou prosbou. Její díla se dostala do Česka díky Medě Mládkové a jejímu Museu Kampa. Jak říká, tvorbu tokijské rodačky prý znala už v šedesátých letech, ale tehdy ji příliš neoslovila. Nezapadala do jejího konceptu umění.

Yoko Ono v Praze,  foto: ČTK
"Já byla vychována v tom kupkovském duchu, že umění má být krásné. Že má lidi dělat lepšími, ale může vás i podnítit k přemýšlení. A právě to mně dala výstava Yoko Ono."

Otázka: Jak bylo obtížné získat výstavu pro Prahu?

"Vůbec to nebylo obtížné. Zavolala mně ředitelka pařížského muzea moderního umění, moje přítelkyně, která věděla, že se mně líbila výstava Yoko Ono na Floridě. "Mám tady Yoko Ono, chceš ji?", zeptala se mně. Já jsem kývla, Yoko Ono byla volná a bylo to",říká Meda Mládková.