Z krajanského tisku

0:00
/
0:00

Už po osmnácté od listopadu 1989 pozval Československý ústav zahraniční na třítýdenní jazykový a vlastivědný kurz do Prahy studenty češtiny a bohemistiky z různých zemí světa, informuje bulettin ústavu.

"Existence českých škol v lokalitách s větší koncentrací obyvatel českého původu, jako Vídeň v Rakousku, Daruvar či Končenice v Chorvatsku, Banát v Rumunsku či Malá Zubovščina na Ukrajině, asi nikoho nepřekvapí," píše bulletin. "Obdivuhodná je ale vytrvalost, s jakou se češtinu snaží udržet již pátá či šestá generace Čechů v Texasu či Nebrasce."

V té souvislosti měsíčník představuje pětapadesátiletého učitele Thadiouse Polaseka, který se už od roku 1991 snaží získat nejenom nové poznatky jazykové, ale také nashromáždit materiály a snímky významných míst v České republice, které pak používá při výuce češtiny ve škole ve Flatonii i ve svých jazykových kurzech na internetu, kde umožňuje studovat i zájemcům v malých lokalitách texaského venkova. Několik absolventů jeho programu se již také podívalo do Prahy na kurz Československého ústavu zahraničního. Jejich čeština sice zdaleka nebyla bez chyb, ale dohovořili. A především, udivovali znalostí české historie a vědomostmi o českých kulturních památkách, jaké jim mohl závidět mnohý obyvatel České republiky.

Jako o české hvězdě na světovém tanečním nebi píše Zpravodaj Čechů a Slováků ve Švýcarsku o choreografovi Jiřím Kyliánovi, který slaví šedesátiny. "Kylián dokáže dokonale hudbu vnímat a převést do psychofyzického tanečního jednání, vypráví tancem příběhy čímž se odlišuje od běžné západní produkce, kde se mnoho choreografů nenaučilo základu: naslouchat hudbě a odkrývat její nitro," píše ve Zpravodaji Milena Wahlenová.

Absolvent pražské konzervatoře i londýnské Royal Ballet Schoul vystupoval v legendárním stuttgartském baletu, kde paralelně působil jako choreograf. Pak přišlo pozvání od Nederlands Dans Theater, kde uspěl umělecky a zanedlouho se stal i ředitelem. Zpravodaj zdůrazňuje českou tradici taneční realizace jako Kyliánův přínos světové kultuře, i jeho zásluhu o tanečníky mladé i zralé. Za mimořádné zásluhy byl Kylián mnohokrát vyznamenán, připomíná článek umělcovy ceny a tituly, kterým vévodí hodnost důstojníka oranžsko-nassauského řádu.

Nový domov nemohl titulní straně svého vydání z konce července věnovat ničemu jinému, než úspěchu českých fotbalistů do 20 let, kteří se v Kanadě zapsali do dějin ziskem stříbrné medaile na mistrovství světa. "Malá země ve středu Evropy se každopádně nesmazatelně zapsala na fotbalovou mapu světa a v Kanadě dokonce předčila i fotbalové velmoci, jakými jsou Velká Británie či Itálie," píše Nový domov.

Internetové České listy ve své rubrice Krajanské panoráma připomínají devadesáté výročí založení Československého sdružení v Sáenz Penoa v Argentině. V roce 1917 se tam usadilo 23 krajanských rodin. První světová válka, která tak bolestivě postihovala Evropu, podněcovala u krajanů zde usedlých národní soucítění a potřebu se scházet. Z iniciativy Československého národního sdružení v Buenos Aires byla na 10. června 1917 svolána schůze usedlíků, na které bylo rozhodnuto založit zde krajanskou pobočku.

"Hlavním předmětem jednání bylo, aby každý dle svých možností a všichni společnými silami bojovali za osvobození naší vlasti," píší České listy. V následujících letech se sdružení přejmenovalo na "Československý podpůrný spolek Slavia", později, kdy se v šedesátých letech minulého století stalo právnickou osobou, dostalo dnešní název "Československé sdružení kulturní, sociální a sportovní" Sdružení se snaží udržovat kontakty se starou vlastí a národní tradice, ať už jde o český jazyk, divadlo, tanec, zpěv nebo jiné kulturní aktivity.

České listy rovněž přinášejí pozvánku na vůbec první samostatnou přehlídku českého filmu na australském kontinentu. Přehlídka českého filmu v Austrálii proběhne od 12. září do 20. října a budou ji hostit tři největší města a metropole, tedy Melbourne, Sydney, Adelaide a Canberra. "Ve všech městech se díky spolupráci s australskými organizátory podařilo zajistit projekce v důstojných kinech s početným okruhem umělecky naladěných diváků," píší České listy a připomínají, že u většiny filmů jde o jejich australské premiéry. Diváci se mohou těšit na už legendární Ucho nebo Spalovače mrtvol, na krátké filmy Jana Švankmajera, Případ pro začínajícího kata nebo na film Valérie a týden divů.


Autor: Peter Gabaľ
klíčové slovo:
spustit audio