Z krajanského tisku

0:00
/
0:00

Letošní 145. výročí založení Sokola připomíná Zpravodaj Čechů a Slováků ve Švýcarsku. Kromě okolností vzniku a stručného popisu historických mezníků se věnuje osobnosti Eduarda Grégra, který podle Zpravodaje při zakládání Sokola sehrál pravděpodobně důležitější roli než Tyrš a Fügner.

"Tento svobodomyslný, ryzí demokrat, publicista, politik, výborný organizátor a také nakladatel upadl takřka v zapomenutí," píše časopis o prvním jednateli Sokola, od jehož narození v březnu uplynulo 180 let a v dubnu si připomeneme 100 let od jeho úmrtí. Lékař a mimochodem také asistent Jana Evangelisty Purkyně spolu s bratrem Juliem, který byl právník, pomáhali Tyršovi vytvořit stanovy Sokola. Oba bratři se zasloužili o vydávání Národních listů s odvážnými názory, vydavatelství Eduarda Grégra vydalo zajímavé publikace, které jsou dodnes k nalezení v antikvariátech, vyšly zde mimo jiné sebrané spisy Karolíny Světlé. A jak na závěr připomíná Zpravodaj Čechů a Slováků ve Švýcarsku, právě v této zemi žije část potomků bratří Grégrových.


Pobyt hudebního skladatele Antonína Dvořáka ve Spillville ve státě Iowa v létě 1893 je tématem rozhlasového pořadu, který loni získal jednu z cen na mezinárodním festivalu Prix Italia, informují Americké listy. Důležité je vědět, že jde o pořad kanadského rádia CBC. Nápad vznikl v roce 2004 při příležitosti 100. výročí Dvořákova úmrtí. Autorka pořadu Andrea Ratuski tehdy natočila ve Spillville pestrou škálu rozhovorů o historii místa, dědictví po předcích, kulturním životě a vzpomínkách na skladatelův pobyt a jejich sestřih propojila s vybranými skladbami Antonína Dvořáka včetně těch, které napsal právě zde. Ve Spillville, kam v 19. století přišlo mnoho emigrantů z Čech a Moravy, se dodnes nachází expozice o skladateli a jeho díle a každoročně si jej připomínají hudebními slavnostmi, dodávají Americké listy.


Nejznámější novozélandský keramik se jmenuje Mirek Smíšek a je nejznámějším Čechem žijícím na Novém Zélandu. V nedávné době se proslavil i uměleckou spoluprací na projektu, považovaném za novozélandský národní poklad - filmové trilogii Pán prstenů, pro který navrhl a vytvořil veškeré ve filmu použité keramické nádobí. Právě Mirku Smíškovi při příležitosti jeho 82. narozenin předal velvyslanec České republiky v Austrálii Karel Pažourek stříbrnou medaili Ministerstva zahraničních věcí za dlouholeté zásluhy o propagaci dobrého jména České republiky na Novém Zélandu. I ten spadá do kompetence velvyslance v Canbeře, který v únoru absolvoval několik setkání s tamější krajanskou komunitou.


V Rakousku je o češtinu zájem, píše ve svém březnovém vydání Česká beseda. Na základních školách se zhruba 1600 dětí ve věku od 6 do 14 let učí česky, i když zájem o jazyky sousedních zemí je podle rakouského ministerstva školství jen v příhraničních regionech. Přímo ve Vídni však působí škola Českého spolku Komenský, jejíž základní školu a gymnázium v současnosti navštěvuje dohromady 400 žáků a studentů. Čeština je tu dokonce hlavním vyučovacím jazykem, připomíná měsíčník Čechů, Moravanů a Slezanů na Slovensku Česká beseda.


Jan Hudec
Z kanadského Satellite 1-416 se dozvídáme, že první stránka sportovní sekce torontského deníku Globe and Mail - včetně půlstránkové fotografie - 12. února 2007 patřila lyžaři Janu Hudcovi, který den předtím získal stříbrnou medaili na mistrovství světa ve švédském Are. Hudec je podle novin teprve třetí Kanaďan, který ve své disciplíně vůbec získal medaili na světovém šampionátu, a navíc cennější, než předešlí dva bronzoví. Hudec se narodil v roce 1981 v Československu, jeho rodina ale v roce 1982 uprchla na plachetnici a skončila v Red Deer v provincii Alberta.

Dalším kanadským lyžařem, který letos docílil znamenitých výsledků, je John Kucera z Calgary. Ačkoliv se nikde neobjevila zmínku o jeho případném českém původě, jeho příjmení a křestní jména jeho rodičů i jejich výslovnost naznačuji, že nějaká konexe by tu mohla být, píše Satellite 1-416.


Velvyslanectví České republiky v Canbeře již podruhé přispělo k uspořádání australského turné skupiny Olympic, informují České listy. Skupina koncertovala v československých klubech v Adelaide a Brisbane, v sydneyské kongresové hale a na závěr na melbournském Federation Square, které list popisuje jako obdobu pražského Můstku. Mezitím tím vším se však podařilo pro krajany zorganizovat též neplánované "unplugged" koncerty na Tasmánii, a to v Launcestonu i v hlavním městě Hobartu. Zde sice Olympic koncertoval v komorním prostředí, v obou případech asi jen pro 50 diváků, což nicméně představuje většinu tamější krajanské komunity, píšou České listy, které od začátku letošního roku existují již jen v internetové podobě.

Z téhož zdroje se pak dozvídáme, že Japonskem po celý letošní rok putuje kolekce plakátů Alfonse Muchy ze sbírek Moravské galerie v Brně a Uměleckoprůmyslového muzea v Praze. "Dílo českého secesního mistra poznají postupně milovníci výtvarného umění v japonské metropoli Tokiu a ve městech Fukuoka, Kuširo, Jokohama a Mijazaki," informují České listy. Putovní kolekci tvoří zhruba 120 sbírkových předmětů, vedle plakátů i Muchovy barevné litografie a užité umění, základem kolekce jsou však práce z Muchova pařížského období, kdy vytvářel plakáty pro věhlasnou herečku Sarah Bernhardtovou.


Nový domov informuje o únorové výstavě malíře Josefa Kurského v torontské Cedar Ridge Gallery. Výstava nazvaná Night Shift sleduje jediný cíl: zastavit se na chvíli a zasnít se. Uvědomit si, že život nejsou jenom každodenní starosti a shon, ale také klid či snění s otevřenýma očima u působivého výtvarného díla, píše torontský čtrnáctidenník o kladenském rodákovi, který po ukončení Vysoké školy uměleckoprůmyslové působil jako grafický redaktor i středoškolský pedagog v Praze do doby, než před dvaceti lety se svou ženou Jarmilou emigroval do Kanady.

Nový domov ale nezapomíná ani na nedávné 95. narozeniny české hudební legendy Jiřího Traxlera, který více než polovinu života strávil v Edmontonu. Současník a spolupracovník Jaroslava Ježka se svého jubilea dožil v plné svěžesti.


Autor: Peter Gabaľ
klíčové slovo:
spustit audio