Z krajanského tisku

0:00
/
0:00

Český dialog zve krajany do Mladé Boleslavi. Setkání zahraničních Čechů, kteří pocházejí z Mladoboleslavska, se tam uskuteční ve dnech 22. - 25. června. Poprvé se zde krajané sešli před šesti lety. V r. 2000 se jich do Mladé Boleslavi sjely dvě stovky. Největší skupinou přitom podle organizátora setkání Jaromíra Jermáře bylo asi osm desítek Volyňských Čechů. Ti se později většinou vrátili do České republiky a nyní žijí převážně na Žatecku. Přijeli ovšem i krajané ze Spojených států, Kanady, Austrálie i Jihoafrické republiky; o setkání psaly krajanské časopisy po celém světě.

Český dialog zve krajany do Mladé Boleslavi. Setkání zahraničních Čechů, kteří pocházejí z Mladoboleslavska, se tam uskuteční ve dnech 22. - 25. června. Poprvé se zde krajané sešli před šesti lety. V r. 2000 se jich do Mladé Boleslavi sjely dvě stovky. Největší skupinou přitom podle organizátora setkání Jaromíra Jermáře bylo asi osm desítek Volyňských Čechů. Ti se později většinou vrátili do České republiky a nyní žijí převážně na Žatecku. Přijeli ovšem i krajané ze Spojených států, Kanady, Austrálie i Jihoafrické republiky; o setkání psaly krajanské časopisy po celém světě. I letos je v Mladé Boleslavi připraven bohatý program - proběhne tu seminář o historii vystěhovalectví z českých zemí, na setkání v Domě kultury vystoupí i sedmdesátičlenný folklorní soubor z Chorvatska. Krajané se zúčastní středověkého jarmarku i národopisné slavnosti v Mnichově Hradišti. Mnozí z krajanů se pak v Česku zdrží i několik týdnů, než se zase vrátí na druhý konec světa.

Jednota, časopis českých krajanů v Chorvatsku, se již poněkolikáté vrací k problému, kterým dnes tamní česká menšina žije - totiž k uplatňování menšinových zákonů v Chorvatsku. Poměrně velkorysé zákony, které dávají národnostním menšinám v Chorvatsku značný prostor, totiž nejsou na lokální úrovni dodržovány. Platí to zejména na Daruvarsku, kde žije nejpočetnější česká komunita v Chorvatsku. Poslankyně za českou menšinu Zdeňka Čuchnilová proto prohlásila: Nevyhrožuji, ale nepůjde-li to jinak, bude o právech české menšiny v Daruvaru muset jednat ústavní soud a jiné instituce. Česká menšina přispěla k rozvoji kultury a hospodářství v tomto regionu, má právo na zděděná práva a nezaslouží si tak netolerantní vztah ze strany daruvarských úřadů, píše časopis Jednota.