Za 90 dní 9 tisíc kilometrů - Miroslav Oros vytvořil světový rekord na motorovém kluzáku

Zdroj: server i-vysocina.cz

Miroslav Oros pokořil světový rekord. Za 90 dní uletěl na motorovém kluzáku více jak 9000 kilometrů. Jeho akce měla nejen sportovní, ale i charitativní rozměr. Cestou navštěvoval dětské domovy a mluvil s dětmi o svém koníčku, který je i jeho povoláním.

Zdroj: server i-vysocina.cz
Pětatřicetiletý Miroslav Oros je sportovní pilot, který se profesionálně věnuje i fotografii a filmové tvorbě. V časovém limitu 90 dní se mu podařilo na motorovém padákovém kluzáku uletět přesně 9132 kilometrů. O více než 1100 kilometrů tak překonal dva roky starý výkon Kanaďana Benjamina Jordana.

"Protože letěl také na výrobku české firmy, kterou reprezentuji já, tak jsme se potkali loni v létě tady v Česku. Čtyři dny jsme spolu létali, povídali si. Když jsme se loučili, tak jsem Benovi řekl: já tě překonám. On řekl: překonej, ale když je to taková dlouhá doba, zkus vymyslet něco, aby tam bylo trošku i lidskosti. Protože už delší dobu spolupracuji s nadací Táta a máma a snažím se podporovat sport v dětských domovech, tak mě bylo jasné, kudy ta trasa povede, že to povede jenom po Česku a přes dětské domovy,"

Miroslav Oros,  zdroj: server i-vysocina.cz
uvedl Miroslav Oros pro server www.i-vysocina.cz. V 17 případech dětské domovy navštívil a seznamoval děti se svým motorovým kluzákem, trasou i smyslem rekordu. Jak připomněl Miroslav Marek z pelhřimovské agentury Dobrý den, která rekordy eviduje, nad dalšími více než sty dětskými domovy přelétával.

"Děti ho naopak zase podporovaly tím, že když přelétával, tak například ve stejných tričkách vytvářeli obrazce nebo nápisy. V některých městech je pak musel pracně hledat, protože zase na oplátku z výšky pořizoval fotografie, které potom dětem posílal a oni si z toho dělaly obrázky do svých pokojů."

Tímto unikátním výkonem se Miroslav Oros zapíše do Guinnessovy knihy rekordů. Jednání právě probíhá. Z rekordu vzniká i film.

Zdroj: server i-vysocina.cz
"První verze šestiminutová už je hotová a s ní v Německu vyhrál filmový festival outdoorových dokumentů. Během rekordu absolvoval celkem 193 letových hodin. Místy vystoupal až do výšky 1500 metrů, kde chvílemi, alespoň v některých těch jarních nepříznivých dnech, bylo i minus 10 stupňů Celsia."

A s rekordem souvisela v Pelhřimově, který je znám jako město rekordů, i pozoruhodná tombola.

"U příležitosti zapsání Miroslava Orose do České knihy rekordů jsme dali lidem možnost napsat své jméno na žetony a nechat se vylosovat. Dva lidé vyhráli možnost proletět se tím rekordním padákem nad Českou republikou. Let se uskuteční v září. V jednom případě jde o náhodného člověka, ve druhém o novinářku, která pořizovala reportáž z jeho cest. Teď možná přibudou záběry z té výšky a diváci v televizi uvidí, jak vypadá naše republika shora."