Za legalizaci konopí

Happening za legalizaci konopí, Foto: ČTK

Během víkendu se v Praze na Letenské pláni pořádal happening za legalizaci konopí. Během demonstrace nebyl nikdo zraněn a kromě pěti menších incidentů akce proběhla klidně. Na místě točil kolega Mikuláš Kroupa.

Happening za legalizaci konopí,  Foto: ČTK
Demonstrace byla součástí mezinárodní kampaně The Million Marijuana March. Obdobné akce byly ohlášeny na 170 místech ve světě.

V České republice se happeningy na podporu legalizace konopí konaly kromě Prahy ještě v Brně a Plzni, kde byla účast podstatně menší než v Praze. Na Letenské pláni se odhadem sešlo na 5 tisíc demonstrantů, hlavně mladých lidí. Některých jsem se zeptal, proč by chtěli legalizovat měkké drogy, tedy marihuanu.

"No já se domnívám, že kriminalizací marihuany se do vězení dostávají lidé, kteří nemají s kriminalitou jako takovou nic společného."

"Tak já si nemyslím, že by marihuana měla být legální. Lidé by toho akorát využívali a zneužívali. A taky stát na to není připraven."

Happening za legalizaci konopí,  Foto: ČTK
Happening provázela technoparty a vystoupení několika rockových kapel. Většina demonstrantů ale jen posedávala či polehávala na trávníku, konzumovala alkoholické nápoje a kouřila marihuanové cigarety a to i přesto, že na akci dohlížela nejméně padesátičlenná skupina policistů. Ti zasáhli až ve chvíli, kdy jakýsi mladík hodil do jejich skupinky pivní láhev, čímž rozbil okno zadních dveří jejich auta. Ukázalo se, že se jedná o šestnáctiletého opilého mladíka. Další čtyři mladíci byli zadrženi za přestupek narušení veřejného pořádku.

Jaký byl cíl akce na podporu legalizace konopí, na to jsem se zeptal Michala Poláka z občanského sdružení za legální konopí.

"Chceme ukázat, že kuřáci marihuany jsou ve skutečnosti slušní lidé, neagresivní. To, že tady někdo kouří marihuanu je jeho osobní věc, za kterou nese odpovědnost sám."

Čeští zastánci legalizace konopí chtěli vyjádřit nesouhlas se současným přístupem státu k drogám. Vyvraceli údajné mýty o marihuaně a vyzdvihovali její přednosti, například léčivé účinky. Demonstrace však nebyla povolena Magistrátem hlavního města Prahy a to z důvodů, že se jedná o propagaci drog a happening odporuje protidrogovému programu města. Mimo mikrofon to potvrdila Eva Miklíková z pražské policejní správy.

Happening za legalizaci konopí probíhal celých devět hodin a skončil až za tmy zhruba v deset hodin večer.