Za romských exodem do Kanady mohou být i ekonomické zájmy jeho organizátorů

Foto: ČTK

Počet žadatelů z České republiky o azyl v Kanadě v poslední době strmě stoupá. Jen za první tři měsíce letošního roku jich bylo kolem pěti set, přitom za celý loňský rok požádalo v Kanadě o status uprchlíka 853 českých občanů. 84 z nich kanadské úřady vyhověly. Jedná se v naprosté většině o české Romy, kteří svou žádost zdůvodňují nárůstem extremismu v Česku. Po útoku ve Vítkově vyzvali zástupci romských iniciativ Romy, aby do Kanady emigrovali v ještě větší míře než dosud.

Foto: ČTK
Obavám Romů ze sílícího extremismu v Česku dávají na jedné straně zapravdu akce pravicových radikálů, prohraný spor o zákaz Dělnické strany a naposledy i žhářský útok na dům ve Vítkově, kde žila romská rodina a který může mít rasistické pozadí. Na druhé straně však pondělní Lidové noviny přinesly obsáhlý materiál o tom, že exodus Romů do Kanady je řízený a má ekonomické pozadí. Romy podle deníku do Kanady lákají tzv. prospektoři, kteří mají na azylovém řízení finanční zájem. Jsou mezi nimi i bývalí čs. občané, kteří žijí už desítky let v Kanadě.

V těchto dnech je v Praze na návštěvě Miloš Šuchma z Toronta. Místopředseda Českého a slovenského sdružení v Kanadě popsal, jakými zásadami se řídí azylová politika v Kanadě:

Miloš Šuchma
"Kanadská ústava v podstatě dovolí každému, kdo se cítí nějakým způsobem ukřivděn nebo se domnívá, že má nárok na azyl - ať z jakékoli země, nikoliv jenom z České republiky, třeba i ze Spojených států - aby měl právo žádat o udělení azylu. A samozřejmě spousta žadatelů ví, že když přiletí na letiště, že je nemohou kanadské úřady a priori vrátit zpátky."

Žadateli o azyl ústava zajišťuje, aby po dobu azylového řízení pobíral poměrně štědré sociální dávky, má také právo na ubytování a bezplatné školství i lékařskou péči. Azylové řízení přitom trvá řadu měsíců:

"Minimálně tam můžou strávit rok, nežli buď stáhnou svoji žádost a odjedou, nebo projdou Federálním soudem, který se k tomu může vyjádřit pozitivně nebo negativně."

Miloš Šuchma potvrdil, že žadatele o azyl před kanadskými úřady a soudy zastupuje řada právníků, kteří na tom profitují:

"Samozřejmě v Kanadě se živí podporou těchto žádostí mnoho imigračních právníků a ten právník může pak vyúčtovat své náklady kanadskému státu. A pochopitelně čím mají víc těchto případů, tím je to lepší."

Lidové noviny upozornily i na to, že jednotlivé žádosti o azyl mohou být prefabrikované:

"Je pochopitelné, že některé ty žádosti jsou stereotypní. Dejme tomu se zvolí případ, na kterém se pak vybuduje žádost všech žadatelů, jako je obecné pronásledování. Na druhé straně ti právníci nebo pomocníci těchto žadatelů argumentují například Dělnickou stranou. Bylo velice špatné, že Dělnická strana nebyla odstraněna z českého politického systému."

Kvůli rostoucímu počtu žádostí o azyl hrozí, že kanadská strana by mohla pro české občany znovu zavést víza, jako tomu bylo v r. 1997. Ministr pro imigraci Jason Kenney to však zatím odmítá s tím, že Česká republika je demokratická země, která sama přijímá uprchlíky. Současně ale vyzval české úřady, aby zakročily proti lidem v Česku, kteří se romským exodem živí.