Začalo 63. Pražské jaro

0:00
/
0:00

V pondělí začal v hlavním městě tradiční hudební festival Pražské jaro, o kterém jeho letošní prezident Jiří Bělohlávek říká, že tvoří vrchol hudební sezóny v Česku. Svými kořeny v těsně poválečném období i zasazením do ročního období nese symboliku obnovy. Jeho v pořadí 63. ročník nabídne kromě hostování významných zahraničních těles také divadelní představení a jazz.

"Pražské jaro patří k Praze a k jejímu koloritu, k její kulturní tváři naprosto neodmyslitelně a pro hudební obec je to prostě vyvrcholení celého hudebního roku,"

řekl Jiří Bělohlávek, český dirigent, který působí v zahraničí. Je šéfdirigentem Symfonického orchestru BBC. Toto těleso na letošním Pražském jaru vystoupí pod jeho vedením dvakrát, 31. května a 1. června. Přiveze dvě reprezentativní díla české hudby - symfonii Asrael od Josefa Suka a Symfonii č. 7 Miloslava Kabeláče. Od narození tohoto poněkud opomíjeného skladatele letos uplyne sto let a festival jej připomene hned několikrát. Česká filharmonie zahraje jeho skladbu Zrcadlení a objeví se také jako autor varhanní hudby v recitálu Pavla Černého.

Celkem letošní Pražské jaro nabídne 50 koncertů a sedm divadelních představení. Do Prahy přijede pět prestižních zahraničních symfonických těles. Vedle Symfonického orchestru BBC to bude nejstarší britský orchestr Hallé Orchestra z Manchesteru, Petrohradská filharmonie, Capella Istropolitana, Budapest Festival Orchestra a další. Vedle nich se představí i čeští hráči. Co z programu vyzdvihuje Jiří Bělohlávek?

"Mám-li najít nějakou zvláštnost letošního ročníku, pak je to asi vystoupení Ostravské bandy, což je vlastně přihlášení se našeho festivalu k regionálním uměleckým aktivitám. V daném případě v Ostravě se už řadu let odehrává líheň soudobé hudby a její protagonista Petr Kotík tam velmi pilně pracuje a uvádí nová díla."

Diváci zhlédnou i čtyři klavírní recitály světových pianistů - Alfreda Brendela, Rudolfa Buchbindera, Vitalije Berzona a Ivana Moravce, a uslyší hlas sopranistky Edity Gruberové. K jednomu z vrcholů Pražského jara bude patřit koncert předního světového houslisty - extravagantního Brita Nigela Kennedyho.

Zahajovací koncert Pražského jara se Smetanovou Mou vlastí svěřilo vedení letos Filharmonii Brno pod vedením šéfdirigenta Petra Altrichtera. Tento zahajovací stejně jako 19 dalších koncertů zaznamená a odvysílá Český rozhlas. Většinu z nich budou moci prostřednictvím sítě EBU poslouchat i posluchači v zahraničí. Poprvé v historii festivalu ale nebude rozhlas natáčet vystoupení České filharmonie.

"Letos poprvé od roku 1946 nebudeme vysílat ani jeden koncert České filharmonie, hráči odmítli i přistoupit na vyjednávání, protože řeší svůj spor s vedením České filharmonie,"

vysvětluje ředitel Českého rozhlasu 3 - Vltava Lukáš Hurník. Podle něj je ale jinak počet zaznamenaných koncertů unikátní a v historii festivalu rekordní.