Začíná hudební festival v Českém Krumlově

Ilustrační foto: Mezinárodní hudební festival Český Krumlov

V tomto týdnu začal 25.ročník Mezinárodního hudebního festivalu Český Krumlov. Co jeho návštěvníky čeká?

Ilustrační foto: Mezinárodní hudební festival Český Krumlov
Významné jubileum festivalu se promítá i do jeho programu. V Krumlově se proto připomene několik umělců, kteří už tady v minulých letech vystoupili, říká dramaturg Lubomír Herza:

"Dali jsme jim i jiné příležitost prezentace. Zmínil bych Arturo Sandovala, dirigenta Daniela Raiskina, pianistu Kun Paika, kontratenoristu Rogera Isaacse, houslistku Sanii Cheong, Bohuslava Matouška a Carlose Piñanu."

Novinkou pak budou vystoupení také na jiných než už tradičních místech:

Zámecká kaple,  foto: oficiální stránky Státního hradu a zámku Český Krumlov
"Kromě těch tradičních prostor, jako je Pivovarská zahrada, jízdárna, Maškarní sál atd. letos zařazujeme i klášterní zahradu, kostel řádu křižovníků a po mnoha letech se vracíme do zámecké kaple."

Připomenuto bude nejen výročí festivalu, ale také jubilem Karla IV., 260 let od narození W.A.Mozarta a 150 let od narození Ferruccia Busoniho.

Film i flamenco

Filharmonie Bohuslava Martinů,  foto: Mezinárodní hudební festival Český Krumlov
V Českém Krumlově zazní i filmová hudba Ennia Morriconeho. V rámci tohoto vystoupení se představí i zpěvačka Patricia Janečková, někdejší výherkyně jedné z televizních soutěží:

"Já se na tento projekt neskutečně těším, jelikož jsem jej už dvakrát odzpívala s Filharmonií Boleslava Martinů a jsem strašně nadšená, protože Ennio Morricone je právě důvod, proč jsem vyhrála talent v roce 2010. Ta jeho píseň, kterou jsem zpívala, se tehdy nějak chytila a byla to nejoblíbenější skladba. Jsem mu vděčná a jsem ráda, že jeho geniální skladby mohu zase zpívat. Na koncert, který bude 21. července, se moc těším."

Český Krumlov se zaposlouchá i do rytmu flamenca. Koncert Carlose Piñany s Moravskou filharmonií Olomouc bude dirigovat Jan Kučera:

Carlos Piñana,  foto: Mezinárodní hudební festival Český Krumlov
"Carlos Piñana je skvělý sympatický chlapík, který hraje na kytaru tak, jak si to nikdo nedovede představit. Já teda vůbec. Musím podotknout, že všechny skladby si pro symfonický orchestr sám aranžuje, i to vypovídá o jeho umělecké šíři. Jsou to jeho skladby i aranže některých lidových španělských skladeb. Program je doplněn o tanec, což je nádhera. Tanečnice se jmenuje Maise Márquez, je úžasná. Myslím, že až ji uvidíte, tak pochopíte, že to je žena, která si dokáže dupnout."

V rámci programu zazní více než 20 koncertů a kromě už dříve jmenovaných nebude chybět třeba i vystoupení peruánského tenoristy Juana Diega Flóreze, Szidi Tobias nebo večer muzikálových melodií. Mezinárodní festival v Českém Krumlově potrvá do 6.srpna.