Začíná jaro a na Karvinsku se už sklízejí první rajčata!

Foto: Kristýna Maková

Na Farmě Bezdínek v Dolní Lutyni na Karvinsku začala první sklizeň rajčat a okurek. S rozlohou 11 hektarů půjde o největší podobné skleníky v Česku. Jejich produkce by měla činit kolem 3000 tun zeleniny ročně. Vybudování skleníků přijde zhruba na 600 milionů korun.

Foto: Kristýna Maková
Skleníky, ze kterých se nyní sklízejí první rajčata, mají rozlohu přes 5 hektarů. Dostavěny byly loni na podzim. Další, téměř šestihektarové skleníky budou hotové v létě. Také v nich se pravděpodobně budou pěstovat rajčata. Farma bude zeleninu celoročně dodávat do obchodních řetězců po celém Česku. Zatím tu pracuje 120 lití, až přibude třetí skleník, mělo by jich být až 200.

"Počítáme s tím, že budeme asi pokračovat v pěstování rajčat. Nicméně připravujeme další projekty v této lokalitě a zvažujeme samozřejmě jiné zeleninové druhy, jako jsou okurky, paprika nebo listová zelenina, to znamená saláty, bylinky," řekl Jiří Stodůlka, ze zlínské skupiny NWT, do níž farma patří.

Česko patří v produkci zeleniny k posledním v Evropě

Česká republika je společně s Lucemburskem podle dat Eurostatu poslední v produkci zeleniny na obyvatele v Evropě a naprostou většinu zeleniny dováží. Přitom má pro pěstování zeleniny vynikající klimatické podmínky. NWT to chce změnit a sází na kvalitu. Sbírá až plně zralé plody a zelenina, kterou produkuje, snese podle Stodůlky srovnání s bio produkty. "Přibrali jsme do týmu špičkové rostlinolékaře, abychom jako první v Česku začali pěstovat technologií bez zbytků pesticidů." Rostliny ve sklenících opylují čmeláci z biofarmy.

Skleníky využívají odpadní teplo, které jim dodává novým horkovodem Elektrárna Dětmarovice. Jako doplněk ke slunečnímu používají skleníky i pěstební světla. Jsou však zastíněné a tak neruší okolí. Vzniknout tu má i návštěvnické centrum.